Nem tartják be a dohányzási tilalmat a háromszéki közintézményekben

Több mint egy évtizede csak cigarettázásra kijelölt helyeken lehet rágyújtani a zárt közintézményekben, ám ezt a tilalmat sok helyen nem tartják be.

„A szabályozás már nagyon régi, ezért itt az ideje, hogy be is tartsák” – nyilatkozta Sorin Susanu. A brassói regionális fogyasztóvédelmi hivatal vezetője Sepsiszentgyörgyön bejelentette, hogy a következő időszakban átfogó ellenőrző akciókat szerveznek a közintézményekben.

Hozzátette: a cigarettázásra vonatkozó szabályokat nem csak a kereskedelmi egységeknek kell betartaniuk, hanem közintézményeknek is, sőt azoknak kellene példát mutatniuk szerinte a cégek számára. A fogyasztóvédők azt vizsgálják a háromszéki közintézményekben, hogy vannak-e dohányzásra kijelölt helyek, azokban van-e megfelelő szellőző rendszer, hamutartók és poroltók. Sorin Susanu abban bízik, hogy az ellenőrzés hírére az intézményvezetők megoldják a hiányosságokat, amíg az ellenőrök megérkeznek hozzájuk.

Mint ismert a dohányzásra vonatkozó jogszabály szerint a vendéglők fenntarthatnak cigarettázóknak kijelölt termeket, a közintézményekben is csak külön erre a célra kijelölt helyeken szabad dohányozni, de a parkokban, az egyetemek, iskolák és kórházak környékén nem lehet rágyújtani.

Statisztikák szerint Romániában minden negyedik lakos – csaknem ötmillió ember – cigarettázik, veszélyeztetve ezzel nemcsak a saját, hanem nemdohányzó társaik egészséget is. Szakemberek szerint különösen a gyerekek tartoznak a veszélyeztetett, passzív dohányosok kategóriájába. Az Európai Unióban évente közel 80 ezren halnak meg a passzív dohányzás miatt.

Kimaradt?