Orvosi premier Székelyföldön

A Kovászna megyei Fogolyán Kristóf kórházban kedden megtörtént a térség első szervfelajánlása, illetve a szervek műtéti úton történő begyűjtése - tájékoztatta lapunkat Nagy D. István. A sepsiszentgyörgyi kórház szóvivője szerint a körülményes, mintegy hat órát igénybe vevő beavatkozásokat Dr. Radu Zamfir sebész főorvos, illetve Dr. Andrei Nica ortopéd főorvos, a fővárosi Fundeni Intézet szakemberei végezték.

A beavatkozás során a donor máját, valamint csontmintákat és ínszalagot sikerült átültetésre elkülöníteni. A szervek Bukarestbe kerültek, ahol a felhasználásukig a szerv- és szövetbankban őrzik azokat.

Nagy D. István szerint az első szervbegyűjtés a sepsiszentgyörgyi kórház anesztézia és intenzív terápia, sebészet, illetve ortopédia osztályának, valamint a műtők dolgozóinak csapatmunkájával jöhetett létre.

A sepsiszentgyörgyi kórház egyébként 2013-ban csatlakozott az országos szervfelajánlási, szervátültetési programhoz, és máig négy személy jelezte írásos belegyezését, hogy elhalálozása esetén szervei felhasználhatók - nyilatkozta András-Nagy Róbert menedzser.

A szervek felajánlására azt követően kerülhetett sor, hogy a 76 éves páciens súlyos agyvérzést szenvedett, majd minden szakember egyetértett az agyhalál állapotának beállásával. A kórház vezetősége nyilvánosan köszöni a hozzátartozók beleegyezését a szervek begyűjtésébe.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a donorok száma úgy országos, mint térségi szinten igen alacsony a szervátültetést igénylő betegek számához képest, akiknek élete esetenként egy felajánláson múlik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?