Börtönbüntetésre ítéltek 48 korrupt vámost és határrendészt

Több tucat vámost és határrendészt ítéltek börtönbüntetésre korrupció miatt - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

A legfelsőbb bíróság ítélete szerint 48 határrendész és vámos öt év letöltendő szabadságvesztést kapott, további 14 pedig két év felfüggesztett börtönbüntetést. Az elítéltek a román-ukrán határon lévő Siret nevű határátkelőnél dolgoztak. 2011-ben buktatták le és abban találták vétkesnek őket, hogy kenőpénzt fogadtak el és cigarettacsempészetben vettek részt. Azzal vádolták őket, hogy szervezett bűnözői csoportot alkotva, jelentős összegeket fogadtak el kenőpénzként, s ezért cserében szemet hunytak a cigarettacsempészek tevékenysége fölött.

Első fokon tavaly májusban a vádlottak öt hónaptól három évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a suceavai ítélőtáblán, de a legfelső bíróság helyt adott a román korrupcióellenes ügyészség Suceava megyei kirendeltsége által beterjesztett fellebbezésnek, és másodfokon, jogerősen szigorította az ítéletet.

2011 februárjában mintegy nyolcvan határrendőrt vettek őrizetbe. A román hatságoknak ez volt az egyik első ilyen nagyszabású akciója, amely során a Románia határnál és a vámnál tapasztalt korrupció ellen léptek fel. Éppen ebben az időszakban derült ki, hogy Románia nem csatlakozhat a schengeni övezethez, ami 2011 tavaszán lett volna esedékes. Több uniós tagállam kifogásolta, hogy sem Románia, sem Bulgária nem készült fel erre, hiszen még igen elterjedt a korrupció mindkét országban.

Románia és Bulgária azóta is várja a schengeni csatlakozás jóváhagyását, de még nem kapott újabb csatlakozási dátumot.

Kapcsolódók

Kimaradt?