Rajtaütöttek a csempészekkel üzletelő vámosokon

Megvesztegetés és befolyással való üzérkedés gyanújával a román-moldáv határon levő albițai határátkelő tizenhét vámosát vette őrizetbe az korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádhatóság a határátkelőnél dolgozó 23 alkalmazott mindegyikét kihallgatta, a csempészekkel való együttműködés gyanújával pedig 17-et vett őrizetbe. Szabadlábon védekezhet ugyanazon gyanú miatt egy vámos és két határrendész is. Vizsgálnak rajtuk kívül öt másik vámost is, a gyanúsítottak száma így eléri a 23-at.

A korrupcióellenes hatóság rajtaütése miatt kedden szinte egész nap állt a forgalom a Vaslui megyei határátkelőnél.

A DNA tájékoztatása szerint a vizsgált korrupciós ügyben a szálak Moldova Köztársaságba is átnyúlnak, a csempészhálózat elleni nyomozásban így részt vesz a kisinyovi korrupcióellenes hatóság is. A gyanú szerint a vámosok illetve a határrendészet alkalmazottjai 20 és 50 euróért ellenőrzés nélkül engedtek át a határon átkelők csomagjait, vagy pedig azokat csak felületesen vizsgálták át. A DNA közlése szerint ezek a csomagok többnyire Olaszországból származtak.

Az albițai vámnál ez nem az első korrupciós eset. Két évvel korábban ugyanezen átkelőnél hasonló akciót hajtott végre a korrupcióellenes ügyészség, akkor csúszópénz elfogadása illetve csempészet miatt több mint ötven személyt vettek őrizetbe.

Kimaradt?