Összefogásra buzdítottak Marosvásárhelyen (GALÉRIA)

Marosvásárhelyen a nemzeti ünnep egész hétvégén zajlott.

Az RMDSZ nőszervezete szombat reggel a Vármúzeumban a forradalom hősnőire emlékezett. Dr. Tamási Zsolt történész előadást tartott, számba vette a közismert, illetve kevésbé ismert, vagy névtelen asszonyokat, lányokat, akik férjeik mellett, özvegyen, vagy önmagukat vállalva vették ki részüket a forradalomból, majd az azt követő nehéz időszak megpróbáltatásaiból.

Zichy Antónia (Batthány Lajos özvegye) Zichy Karolina (gróf Károlyi György özvegye), Szendrey Júlia, Toldalaginé Bethlen Johanna, Buchwald Franciska, az aradi 13 vértanúk özvegyei, Teleki Blanka, Lővey Klára, Karacs Teréz, Lebstück Mária, Bányai Júlia, Viola Anna, Beck Vilma életét elevenítette fel a történész, kitérve az ismeretlen hősnőkre is, akik leginkább betegápolással, kokárdakészítéssel, kórházi felszerelések összeállításával foglalkoztak.

A Vármúzeumban valamint az unitárius egyház tanácstermében kokárdakészítésre várták az érdeklődőket, meg is lehetett vásárolni, vagy saját kezűleg varrni a kokárdát.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében a Bolyai téri unitárius templomban Szántai Lajos budapesti irodalomtörténész Petőfi Sándor életéről tartott előadást vasárnap délben.

Az RMDSZ a Petőfi-téren a Bem-emlékplakettet koszorúzta meg, az eseményen Tamási Zsolt történész tartott történelmi összefoglalót.

A Petőfi Sándor szobránál a Néppárt szervezésében emlékezett a marosvásárhelyi magyar közösség. A rendezvényen az RMDSZ is képviseltette magát Brassai Zsombor és Soós Zoltán személyében, akik koszorút is elhelyeztek a nagy költő lábánál.

Portik Vilmos, a Néppárt megyei elnöke az összefogást sürgette, elmondta, hogy pártja részéről erős az akarat, hogy a közös jelölt minden marosvásárhelyi magyart képviseljen a jövő évben esedékes polgármesteri választásokon.

A március 15-i megemlékezések során, mint minden évben, a Postaréten, a Székely Vértanúk obeliszkjénél gyűltek össze a legtöbben. Az eseményen a Néppárt képviselői is részt vettek.

Az RMDSZ Maros megyei központi rendezvényén Peti András alpolgármester a bátrak ünnepének nevezte a március 15-i ünnepet. Feltette a kérdést, hogy „méltó utódai vagyunk-e a vértanúknak”, hiszen szerinte ragályos betegség terjed a magyarság körében: a közömbösségé.

„Egyre többen mondják, hogy menjetek ünnepelni és mi lélekben ott leszünk veletek, de ez vajon elégséges? – kérdezte az alpolgármester.

A reformkor, a forradalom eredményeiről, a sikerről beszélt Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója, kiemelve, hogy a legnagyobb vívmánya március 15-nek az összefogás volt: ugyanolyan összefogásra van szüksége Marosvásárhelynek is, hogy pár év múlva azt megünnepelhesse a magyar közösség. 

Kapcsolódók

Kimaradt?