Kolozsváron két miniszterelnök is üzent

Kevéssel délután két óra előtt kezdődtek meg – a templomi szertartást követően – a március 15-i megemlékezés beszédei és a koszorúzások Kolozsváron.

A magyar, székely és transzilvanista zászlókat lobogtató ünneplőkhöz elsőként a Kolozs megyei RMDSZ nevében Lőrinczi Zoltán megyei tanácsos szólt, aki elmondta, győzelmet ünnepelni jött ide, nem vereséget siratni.

Ezt követően Mile Lajos főkonzul Orbán Viktor levelét tolmácsolta. A miniszterelnök levelében úgy fogalmazott, hogy sok változás történt az elmúlt közel százhetven évben, de március 15. igazságai örökérvényűek. Kiemelte: a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki.

Gheorghe Vușcan, Kolozs megye prefektusa a román miniszterelnök levelét olvasta fel. Victor Ponta arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadság, az igazság, a béke univerzális értékek, majd kitért arra is, a két nemzetnek közös törekvései vannak, és románok-magyarok egyaránt az európai közösség részei.

Vákár István, Kolozs megye tanácsának elnöke beszédében azt hangsúlyozta, ha százhetven éve a testvériséget helyeztük volna előtérbe, hosszabb lett volna a győzelmünk. Emil Boc polgármester arról beszélt, hogy a magyar és a román forradalom sok pontban egyezik, Kolozsvárt is együtt tettük európai várossá.

A megemlékezésen helyi iskolások és egyetemi hallgatók énekeltek, szavaltak. A beszédeket követően közszereplők koszorúztak.

Kapcsolódók

Kimaradt?