Évente ezer fiatal fertőződik meg HIV-vírussal

Évente körülbelül ezer fiatalnál diagnosztizálják a HIV-vírust, ebből 350-400 fiatal önszántából mond le a kezelésről – idézte a Mediafax hírügynökség Mariana Mărdărescut, a fővárosi Matei Balş intézet klinikai osztályának vezetőjét.

A szakember elmondta, közel 7500 fertőzöttet tartanak nyílván, eddig évente 720-850 új esetre derül fény. Most viszont ezerre nőtt ez utóbbiak száma a 25-30 évesek körében, legtöbben férfiak. A fertőzött személyek 57 százaléka szexuális úton kapta el a betegséget.

A legnagyobb gondot az okozza, hogy sokan lemondanak a kezelésről - magyarázta Mariana Mărdărescu. A legtöbben 2012-ben (650 páciens) szakította meg a kezelést. Azok, akik már e kezdeti időszakban sem szednek gyógyszert, később már sokkal többe kerül a terápiájuk.

A szakember szerint sajnos a fertőzött terhes nők sem kivételek, sok esetben ők is megszakítják a kezelést az orvosi tanácsok ellenére.

Mihaela Bardoş az egészségügyi minisztérium képviseletében elmondta, tavaly 723 millió lejjel finanszírozta a kormány az egészségügyi programokat, idén 650 millió lejt irányoztak elő erre a célra. Az összeg csupán október-novemberig elég, de ígérete szerint az összeget kiegészítik. Az említett összegekből finanszírozzák például a megelőzési programokat Romániában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?