Megszavazták: duplájára nő a kommunizmus elítéltjeinek juttatása

Megkétszerezik a kommunizmus idején politikai okokból elítélt és meghurcolt személyek juttatását - döntötte el a parlament.

A képviselőház által megszavazott jogszabály-módosítás júliustól lép hatályba. Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus házelnöke csütörtökön üdvözölte az alsóház döntését, és úgy vélte, hogy jóvátételi gesztusról van szó.

Tăriceanu szerint az anyagi juttatáson túl a tervezet jóvátesz egy igazságtalanságot. A kommunizmus idején ugyanis gyilkosságot követtek el a nép ellen azáltal, hogy értelmiségét és politikai vezetőit kiirtották - fogalmazott a politikus. A jogszabály elismeri azok érdemeit, akiknek volt bátorságuk szembe szállni a kommunista terrorral - mondta a házelnök, utalva arra is, hogy már kevesen vannak életben az egykori áldozatok közül.

A jogszabály elfogadását Emil Constantinescu volt államfő is méltatta. A módosítást az RMDSZ is megszavazta. Kerekes Károly RMDSZ-es képviselő elmondta, a szövetség javaslatára vált lehetségessé, hogy már júliustól nőjön a juttatás, ellenkező esetben csak 2016-tól lépett volna hatályba.

Kerekes kifejtette, hogy a kormány terjesztette be tavaly novemberben a tervezetet, viszont a járandóság emelése nyomán keletkezett többletkiadás nem szerepelt a 2015-ös évi állami költségvetésben. A kabinet ugyanis decemberben befagyasztotta a járandóságok értékét. A módosítással viszont megszüntették ezt a zárlatot, így lehetőség nyílik, hogy már július 1-től emeljék azt.

A tervezet szerint 400 lejt kapnak havonta egy év börtönbüntetésért az egykori elítéltek. Az elhunytak  hozzátartozói havi 400 lej adómentes juttatásra jogosultak.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?