Több tévhitet is cáfoltak az energiaital fogyasztásáról

Az uniós élelmiszer-biztonsági hatóság tudományos szakvéleménye szerint nemcsak hogy a koffein és a taurin keverése, de az alkohol betársítása sem automatikusan egészségkárosító hatású.

A Pármában működő Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergiák Tudományos Testülete (EFSA-NDA) 22 európai országban elvégzett 39 felmérés összesen 66 531 résztvevőjének adatait dolgozta fel, többek között az energiaitalok hatásait is vizsgálva – írja a HVG.

Értékelték a hosszú távú és rendszeres fogyasztás káros hatásait, keresték a lehetséges viselkedésbeli változásokat, de a terhes anyáknál a magzat lehetséges egészségi ártalmait (pl. koraszülés, a magzat növekedésének visszamaradása vagy fejletlensége a terhesség előrehaladtához képest, abortusz vagy spontán vetélés, halvaszületés stb.) is. De azt is, hogy a felnőttek rendszeres kávéfogyasztásának van-e bizonyíthatóan hátrányos hatása a szív- és érrendszer teljesítményére – akár önmagában, akár az „energiaitalok” más összetevőivel együtt.

Az EFSA-NDA úgy találta: az egyszerre bevitt 200 mg koffein „nagy valószínűséggel nem idéz elő klinikailag lényeges változásokat a vérnyomásban, a szívizom véráramában, a vízháztartásban vagy a testhőmérsékletben, nem csökkenti az érzékelt erőfeszítést/erőkifejtést a testmozgás során, és nem leplezi el az alkoholmérgezés szubjektív észlelhetőségét”. Ugyanezt a határértéket az egy nap alatt a szervezetbe jutó koffeinadagra vonatkoztatva, 400 mg-ban határozták meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?