Így "rakták össze" városukat a kolozsváriak

Társadalomtudósok és egyetemisták beszélgettek az októberben meghirdetett Rakd össze Kolozsvárt pályázat eredményeiről szerda este a BBTE Szociológia tanszékén.

Az öt másodperces videókat „begyűjtő” Radina KMA Egyesület alelnöke, Bán József elmondta, a tíz perces, 185 alkotásból álló felvétel kapcsán felmerül a kérdés, hogy tükrözi-e a az emberek véleményét, meglátásait Kolozsvárral kapcsolatosan. A munkákat a beérkezési sorrendben helyezték egymás után, de kísérleteztek már azzal is, hogy kis történeteket alakítottak ki az egymástól független videókból, vagy véletlenszerűen játszották le azokat.

https://www.youtube.com/watch?v=ncOfYCY27ic&index=51&list=PLNDdsMKIXGhCgyKeT60VZjRMUB0OG9lRS

Péter László szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen erősen jelen van a felvételeken az etnicitás: míg sok Mátyás-szobrot láttunk, addig Avram Iancut nem igazán. Kiderült, ennek egyik oka – bár ez csak a magyar túlsúlyt magyarázza, az etnikai jelleget nem – román beküldő meglehetősen kevés volt, egyszerű gyakorlati okokból: nehezen tudták megszólítani ezt a közönséget.

A beszélgetésen arról is szó esett, hogy többnyire húsz-harminc év közötti fiatalok, elsősorban egyetemisták küldtek be felvételeket, így a Kolozsvárról alkotott képek többnyire az ő világukat, problémáikat idézik, elsősorban azokét, akiknek Kolozsvár új, még idegen. A kocsmák, a sűrű forgalom többször visszaköszöntek a beküldött munkákban.

https://www.youtube.com/watch?v=lK7WHZvtGrY&list=PLNDdsMKIXGhCgyKeT60VZjRMUB0OG9lRS&index=41

Pásztor Gyöngyi szociológus arról beszélt, a projekt azért érdekes kísérlet, mert jó módszer a mentális térképek előhívására, megmutatja, milyen Kolozsvár-képek élnek az emberek fejében. Kiss Dénes szociológus arra hívta fel a figyelmet, a felvételek egy negatív, visszataszító Kolozsvárt mutatnak meg, látványosan a várost idegenként megélők véleménye tükröződik a felvételeken.

https://www.youtube.com/watch?v=yFVxTRZUpA0&list=PLNDdsMKIXGhCgyKeT60VZjRMUB0OG9lRS&index=26

A beküldött öt másodperces videókat korábban is levetítették közönség előtt. Az egyesület terve, hogy a közeljövőben Sepsiszentgyörgyön ismétlik meg a kísérletet.

Kapcsolódók

Kimaradt?