Videókból rakták össze Kolozsvárt

Hat vásznon és két helyszínen, élő zenei aláfestéssel nézhettük meg tegnap este a Tranzit Házban, hogyan rakták össze Kolozsvárt 5 másodperces videókból. A két órásra hirdetett audió-vizuális kiállítást a Rakd Össze Kolozsvárt videópályázatra beérkező anyagokból gyúrták össze. 

A Radina Kortárs Művészeti Akció pályázata minimális feltételeket szabott. Az 5 másodperces anyagokat bármilyen eszközzel el lehetett készíteni, a videók hosszúságán kívül egyetlen megkötést szabtak: a munkáknak Kolozsvárhoz kellett kapcsolódniuk. "Az érdekelt, hogy a munkákban megmutatkozó sokszínűség hol tud találkozni, hogy a személyes benyomások tudnak-e összképet alkotni Kolozsvárról", foglalta össze egyetlen mondatban a kiállítás és performansz lényegét a Radina KMA Egyesület alelnöke, Bán József. Hogy ez mennyire sikerült, az érdeklődők feladata volt eldönteni. 

A kiállítás ötletgazdái olyannyira nem akartak ebbe a döntésbe beleszólni, hogy a pályázatra beérkező munkákat sem rangsorolták. "Vannak nagyon ötletes, kreatív munkák, olyanok, amelyek videómunkaként is igényesek. De nem rangsoroltunk, nem állítottunk sorrendet, hiszen a megosztott látásmód, a személyes tapasztalat volt a fontos. Ebbe a szubjektív szférába nem érzem, hogy bárkinek joga lett volna beleszólni, értékítéletet mondani", magyarázta Bán József. Éppen ezért a vásznakon egyszerre futó videók sorrendjét is csak minimálisan alakították a szervezők.

A kiállítás egyik terét hatalmas kivetítőkkel változtatták galériává, labirintussá, melynek végén kolozsvári vagy Kolozsváron dolgozó zenészek (Bocsárdi Magor, Hátszegi Zsolt, Iszlai József, Váncsa Levente) élő jam sessionje szolgáltatta a zenei aláfestést. Az egyik vásznon élőben is követhettük a zenészeket és magunkat, vagyis a közönséget. "A kiállítással élő organizmust szerettünk volna alkotni. A több vásznas vetítés, az egyik vásznon futó, a közönséget is bevonó élő képek, a vetítés hangulatára improvizáló zenészek: mind ahhoz járultak hozzá, hogy belelássunk a városba", mondta Bán József. 
A vetítéseket a Tranzit emeletén megnyílt kocsmában is végig lehetett követni. A kiállítás anyagát a Radina Kortárs Művészeti Akció YouTube csatornáján lehet megtekinteni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?