Békés megemlékezés a Székely Vértanúk Emlékművénél

Mintegy félezren gyűltek össze Marosvásárhelyen kedden délután a Székely Vértanúk Emlékművénél, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 161 éve kivégzett vezetői előtt.

Az összegyűlt emberek virágokat és gyertyákat helyeztek el az emlékoszlop lábánál, és Kossuth-dalokat énekeltek. Néhányan közülük székely és magyar zászlókat hoztak magukkal, és voltak, akik székely népviseletet öltöttek magukra az eseményre. A vértanúk emlékére Kecskés Csaba unitárius lelkész mondott imát. A magyar és a székely himnusz eléneklése után a tömeg békésen feloszlott.

A marosvásárhelyi megemlékezést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) idén is felvonulással és a kormány régiósítási tervei elleni tiltakozó demonstrációval kapcsolta volna össze, Dorin Florea polgármester azonban betiltotta a tiltakozást. Az SZNT ezt követően elállt a marosvásárhelyi megmozdulás szervezésétől.

Korábban Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség parancsnoka azt nyilatkozta, hogy megbüntetik a szervezőket, ha tömeg gyűlik össze kedden az emlékműnél, Lucian Goga prefektus pedig kijelentette, Izsák Balázst teszik felelőssé, ha bármi rendbontás történik a marosvásárhelyi rendezvényen.  Az emlékmű mellett megjelent Kincses Előd ügyvéd a sajtónak nyilatkozva úgy vélekedett, a rendőrfőnök felmentését kell kezdeményezni a törvényt sértő kijelentései miatt.

Az eseményt megelőzően a több száz rendőr és csendőr vonult a helyszínre és a környező utcákra a rendet biztosítani. A csendőrség szóvivője az MTI kérdésére elmondta, semmilyen rendbontást nem tapasztaltak.

Az SZNT két évvel ezelőtt nyilvánította a Székely szabadság napjává március 10-ét. 1854-ben ezen a napon végezték ki Marosvásárhelyen egy Habsburg-ellenes székely szervezkedés három vezetőjét Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt. Az SZNT 2004 óta szervez megemlékezést az egykori vesztőhelyen emelt emlékoszlopnál. A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiósítási kormányzati elképzelések elleni tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által nem engedélyezett 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt.

Fotó: Antal Erika Fotó: Antal Erika <span style=Fotó: Antal Erika" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery1345/szekely_vertanuk_viragok_ae_011.JPG"> <span style=Fotó: Antal Erika" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery1345/szekely_vertanuk_viragok_ae_02.JPG"> <span style=Fotó: Antal Erika" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery1345/szekely_vertanuk_viragok_ae_04.JPG"> <span style=Fotó: Antal Erika" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery1345/szekely_vertanuk_viragok_ae_05.JPG"> <span style=Fotó: Antal Erika" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery1345/szekely_vertanuk_viragok_ae_06.JPG"> <span style=Fotó: Antal Erika" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery1345/szekely_vertanuk_viragok_ae_08.JPG"> <span style=Fotó: Antal Erika" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery1345/szekely_vertanuk_viragok_ae_09.JPG">

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?