Maros megyei prefektus: készen állunk a rend helyreállítására

Marosvásárhelyen békésen él együtt román, magyar és más nemzetiségű, ezért nincs szükség a szélsőségesek idejövetelére, a város nyugalmának megzavarására – jelentette ki egy nappal a Székely szabadság napjának nevezett marosvásárhelyi megemlékezés előtt Lucian Goga prefektus.

Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: ha mégis lesz csendháborítás, felvonulás, zavargás, a hatóságok készen állnak a megakadályozásukra – hangsúlyozta a kormánymegbízott, aki szerint Izsák Balázst terheli a felelősség, ha lesznek incidensek. A Székely Nemzeti Tanács elnöke ugyanis hivatalosan nem jelezte, hogy visszalép a Székely Szabadság Napjára tervezett marosvásárhelyi felvonulástól – tette hozzá.

A prefektus elmondta, lehet koszorúzni, lehet emlékezni, ez bárkinek állampolgári joga, nincs kifogása ellene. De felvonulni, az emlékhelytől eltérő helyszínen rendezvényt szervezni törvénytelen. „Ha, Isten ments, mégis sor kerülne bármilyen rendbontásra, a hatóságok készen állnak a rend helyreállítására” – jelentette ki Goga.

Marosvásárhelyen péntek óta feltűnően több rendőr és csendőr járőrözik. Leginkább a vár melletti sétányon, a Székely Vértanúk emlékoszlopánál lehet látni őket. Mint ismert, A polgármester a megemlékezést igen, de az idei felvonulást sem engedélyezte, ezért az SZNT lemondott a marosvásárhelyi tömegrendezvényről, és bejelentette, március 10-én Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön tart tiltakozó megmozdulásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?