Elloptak egymilliárd e-mail címet

Három embert gyanúsítanak az amerikai hatóságok az eddigi egyik legnagyobb adatlopási üggyel. Az elkövetők amerikai adatbázisokból loptak el egymilliárd nevet és e-mail címet, majd rengeteg pénzt kaszáltak vele.

Spamküldéssel csinált pénzt az amerikai marketingvállalatoktól ellopott egymilliárd e-mail címből az a három férfi, akik közül kettőt már el is fogtak a hatóságok. A darabszámot tekintve a legnagyobbnak közé sorolt adatlopási ügy gyanúsítottjai részben spammereknek adták el az értékes, működő e-mail címeket tartalmazó listát, részben maguk is spamekkel árasztották el az érintett postafiókokat - írja a HVG.

A Reuters beszámolója szerint a címeket legkevesebb nyolc szolgáltató adatbázisának feltörésével szerezte meg az egyik férfi, 2009 februárja és 2012 júniusa között. A címekre ezután kéretlen reklámokat küldtek, az Adobe Reader 10-es verziójának beállított kamu programot hirdették 65 dolláros áron. A reklámlevelek hatására sokan vettek a hamis programból: a gyanúsítottak 2 millió dollárt, azaz nagyjából 560 millió forintot kerestek a spamekkel.

Bár az ügy elkövetői maguk szerezték meg a címeket, a spamüzlet jóval kevesebb hozzáértés mellett is virágzik. Eegy adathalász oldal létrehozásának és a forgalmat generáló spamelős projekt beindításának néhány tízezer forintos költsége van, a várható “profit” mértéke pedig több mint elégséges.

Kapcsolódók

Kimaradt?