Itt ellenőrizheted le, hogy a tied is az ellopott 10 millió jelszó között van-e

Tízmillió felhasználónév-jelszó párost tett közzé egy biztonsági szakértő – figyelmeztet a hvg.hu. Ellopni mások lopták el őket, Mark Burnett csak összegyűjtötte az interneten bárki számára elérhető forrásokból. Ellenőrizheti, hogy érintett-e – ha igen, azonnal cseréljen.

Amikor egy webes szolgáltatótól ellopják az adatokat, a hackerek gyakran közzéteszik a megszerzett infókat. Valaki csak azért, hogy rosszat tegyen a cégnek; de olyan is van, aki pénzért árulja a lelopott adatokat, jelszavakat. Mark Burnett kiberbiztonsági szakértő olyan lopott jelszavakból gyűjtött össze pár forrásból összesen 10 millió darabot, melyeket kis kereséssel más is megtalálhat – így könnyen bejuthat érintett fiókjainkba.

A közzétett jelszóhalmazból egy adatbázis készült, ide kattintva – majd saját felhasználónevére vagy jelszavára rákeresve – bárki ellenőrizheti, hogy érintett-e az adatlopásban. A kereséshez nem kell feltétlen a teljes felhasználónevet/jelszót beírni, elég csak négy-öt karaktert, a kereső ugyanis a szakaszos egyezéseket is megmutatja. Fontos: a kereső csak az első 25 találatot mutatja, tehát ha a találati lista végén a “---Too Many---” szöveget találja, pontosítsa a keresést.

Ha valaki rátalál felhasználónév/jelszó párosára, azonnal változtasson jelszót mindenhol, ahol eddig az ellopott adatot használta.

Kimaradt?