Tőkés László csalódott Klaus Johannis államfőben

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke csalódott Klaus Johannisban a berlini nyilatkozata miatt. A fideszes EP-képviselő a Krónika napilapnak az államfőnek azt a kijelentését kommentálta, miszerint Romániában nem létezik magyarkérdés.

Tőkés elmondta, elsősorban a magyar közösség illetékes abban, hogy megmondja, van-e vagy nincs magyarkérdés. Tájékoztatása szerint pénteken kapott választ az elnöki hivataltól a párbeszédet kezdeményező levelére.

A választ jegyző Laurențiu Ștefan, a hivatal belpolitikai ügyosztályának vezetője arról biztosította, hogy az elnök elkötelezett valamennyi román állampolgár emberi jogai és szabadsága mellett, illetve amellett, hogy megerősítse az ezen a téren kialakult jó romániai gyakorlatot. Úgy fogalmaz, az elnök nyitott a párbeszédre, a zsúfolt programja miatt azonban a találkozóra a közeljövőben nem kerülhet sor. Az államelnöki hivatal vezetői viszont készek erre.

"Fontosnak tartom, hogy a párbeszéd elkezdődött, kész vagyok az államelnöki hivatal bármelyik illetékes beosztottjával tárgyalni, viszont a levelezés és az államelnök berlini kijelentései miatt is borúlátó vagyok" - jelentette ki Tőkés László.

Klaus Johannis berlini kijelentéséről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a hét végén azt nyilatkozta: beiktatása óta többször is tárgyalt az államfővel, és vázolta számára a magyar közösség problémáit. Hozzátette, a területi autonómiáról eddig nem tárgyaltak, de szóba került a megbeszéléseken az a parlamentben elakadt kisebbségi törvénytervezet, amely kulturális autonómiát biztosítana a kisebbségek számára, és amelyet beterjesztésekor Klaus Johannis a német közösség vezetőjeként támogatott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?