Büszke a sepsiszentgyörgyi fogdára a rendőrparancsnok

Miközben az őrizetbe került politikusok a mostoha börtönkörülményekre panaszkodnak, a sepsiszentgyörgyi fogda lakói elégedettek a körülményekkel – állítja Kovászna megye rendőrparancsnoka.

Ion Popa szerint a rendőrség udvarán, külön épületben berendezett fogda megfelel az uniós követelményeknek, más megyék hasonló létesítményeivel ellentétben nem az alagsorban rendezték be, hanem az emeleten, ahol világos, legtöbb három ágyas cellákban helyezik el az őrizetbe vett személyeket.

Emellett a sepsiszentgyörgyi fogdában folytonos a melegvízellátás, a raboknak rendelkezésére áll egy könyvtár, illetve sportterem, ahol teniszezhetnek vagy súlyozhatnak, és televízió is van egy külön helységben. A sepsiszentgyörgyi őrizeteseknek napi három étkezést biztosítanak – ecsetelte a körülményeket Ion Popa.

A háromszéki rendőrparancsnok elmondta, az őrizetbe vett személyeknek Sepsiszentgyörgyön sincs internet-hozzáférésük vagy mobiltelefon használati joguk, de felügyelet mellett bizonyos időközönként beszélhetnek vezetékes telefonon, illetve ha jó a magaviseletük, látogatókat is fogadhatnak. „Próbálunk emberséges körülményeket biztosítani” – mondta a háromszéki rendőrparancsnok.

Gondok vannak a fogdákkal

Az elmúlt időszakban sajtónyilvánosságot kapott, hogy a romániai börtönökben nem tartják be sem a hazai, sem az uniós, fogva tartásról szóló előírásokat, ezért a Nép Ügyvédje hivatalból vizsgálatot indított és megállapította, hogy a legnagyobb probléma a túlzsúfoltság és a rendszer alulfinanszírozottsága.

Ugyancsak a börtönviszonyok hiányosságaira mutat rá a Mikó Imre Jogvédő Szolgálatának legutóbbi hírlevele. E szerint a romániai fogvatartottak több mint 20 százaléka magyar, de mégsem használhatja anyanyelvét sem szóban, sem írásban, illetve nem férnek hozzá magyar nyelvű rádió és televíziós adáshoz, nem tudnak magyar nyelven tanárt és pszichológust igényli.

A jogvédő szolgálat arra is rámutat, hogy a magyar nyelvhasználat miatt kialakuló konfliktusoktól, a többség haragjától az illető rabot nem védik meg a hatóságok, sőt aki szóvá teszi nyelvi jogainak sérülését, az rossz magaviselet miatt nem szabadulhat korábban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?