Fontos módosulás körvonalazódik a választási törvényben

Elfogadta kedden a választási törvényt módosító parlamenti bizottság az áttérést az egyéni választókerületes rendszerről az úgynevezett pártlistás szavazásra – számoltak be a hírtelevíziók.

A testületet korábban azért hozták létre, hogy kidolgozza az új romániai választási törvények alapelveit. A kedden elfogadott módosítás szerint a jövő évi parlamenti választásokon már nem egyéni jelöltekre, hanem a pártok jelöltlistáira ütik a pecsétet a szavazók, akárcsak 2004 előtt. Ez a mandátumok szavazatarányos megoszlását teszi lehetővé.

A módosítást valamennyi párt képviselője támogatta a bizottságban, így valószínűsíthető, hogy a parlament is elfogadja majd az új választási törvény plénumbeli vitájakor. Újdonság a korábbi listát rendszerhez képest, hogy megőrzik a külföldi választókerületet, amelyben négy képviselői és két szenátori mandátum sorsa dől majd el.

A bizottsági vitán Márton Árpád, az RMDSZ képviselője azt javasolta, hogy a választók egy olyan országos listára szavazzanak, amelyben a pártok a megyei jelöltjeiket sorakoztatják fel, tetszőleges sorrendben. A vitát a következő napokban folytatja a testület.

Kapcsolódók

Kimaradt?