CSM

A CSM elfogadta a Kelement elmarasztaló jelentést

Megszavazta csütörtökön a Legfelső Bírói Tanács (CSM) a testület vizsgálati részlegének azt a jelentését, amely szerint megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, amikor az RMDSZ negyedszázados évfordulóját ünneplő gálán mondott beszédében védelmébe vette a négy év börtönre ítélt Nagy Zsoltot – közölte a CSM ülése után Robert Cazanciuc igazágügyi miniszter.

Mint ismert, a vizsgálati részleg Kelemen Hunorhoz hasonlóan elmarasztalta az igazsászolgáltatással kapcsolatos kijelentéseiért Elena Udrea képvselőt és Adrian Sârbu üzletembert is. A CSM plénuma ezeket is megszavazta. Ennek azonban nincs jogi következménye, ugyanis az igazságszolgáltatás rendszerén kívül eső személyek esetében a bírói tanácsnak nincs lehetősége szankciókat elrendelni.

„Az állami intézmények iránti tiszteletemet nem kell különösebben bizonygatnom, de nem sértettem meg nyilatkozatommal a bírói, az ügyészségi, igazságszolgáltatási függetlenséget" – reagált szerdán a Transindexnek a vizsgálati részleg jelentésében foglaltakra Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke elmondta: nem volt szándékában befolyásolni az igazságszolgáltatás függetlenségét, és nem is tehette meg, hiszen az ügy lezárását követően nyilatkozott, másrészt kellene érvényesülnie a szólásszabadság elvének.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?