Új sorozat egy brit tévéadón: jönnek a románok

Kedd este sugározta a brit Channel 4 tévéadó a Jönnek a románok (The Romanians Are Coming) című dokumentumfilm első részét.

A narrátor, Alex Fechete Petru nyíltan beszél arról a 20 ezer romániairól, akik a tavaly utaztak a szigetországba szerencsét próbálni. Közülük három olyan személy történetet dolgozza fel a film, akik munka és/vagy lakás nélkül tengetik életüket Angliában.

Egyiküket szintén Alexnek hívják, Kanadából költözött át Angliába, s bár jól beszél angolul, takarítóként dolgozik és egy parkolóban lakik.

http://www.youtube.com/watch?v=PBCAwLzHOu4

Másikuk, Sandu legnagyobb gyerekével érkezett Angliába. A narrátor szerint annyira gyenge az angoltudásuk, hogy azt sem értik meg, ha munkát ajánlanak nekik.

Ștefan éppen abba a kategóriába illik bele, amellyel az EU- és bevándorlás-ellenes UKIP (Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja) riogatja az angolokat: szociális juttatásokat vesz fel, a pénzt pedig hazaküldi Romániában maradt családjának. Amikor megkérdik tőle, hogy szerinte honnan kapja a pénzt, azt válaszolja, hogy az EU-tól.

Alex Fechete Petru szerint Ștefan azért a kisebbséghez tartozik, mert kevesebb mint 2500 romániai él szociális juttatásból Angliában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?