Múzeumi látványosság két román kéregető Svédországban

Kiállítási "tárgy" lett két román koldus Svédországban. A The Local svéd portál szerint a Malmö Konsthall Múzeumban „kiállított” pár az utcán kéregetett, amikor egy malmöi galériavezető felkérte őket, hogy legyenek egy tárlat részei.

A kezdeményezéssel a múzeum munkatársai azt szeretnék elérni, hogy a látogatók gondolkozzanak el a társadalmi egyenlőtlenségeken. 

A két román bevándorló, Marcela Chereși és Luca Lăcătuş tavaly decemberben érkezett Svédországba, miután Romániában leégett a házuk és gyerekeiket elvették tőlük. A múzeumban vastag, fekete ruhában, mozdulatlanul és szótlanul ülnek, amiért a kiállításvezető szerint ugyanannyi fizetséget kapnak, mint a kiállítás többi dolgozója.

A tárlatot számos kritika érte. Sokan azt kifogásolták, hogy a kezdeményezőik kihasználják a szegénységet és kiszolgáltatottságot. A múzeum szóvivője szerint nem lepődtek meg a kritikákon, de csalódtak, amiért olyanok nevezték provokációnak az alkotást, akik nem is jártak a múzeumban.

„Tisztában vagyok, hogy milyen etikai kérdések merülnek fel a tárlattal kapcsolatban, ezért is kértünk fel egy román fordítót, hogy segítsen kommunikálni Lucával és Marcelával” – mondta a Erika Li Lundqvist a The Localnak.

Luca és Marcela jelenleg harmadik gyereküket várják, és természetesen örülnek a pénznek, amelyből házat terveznek építeni Romániában. „Már megszoktuk, hogy bámulnak minket, és jobb bent ülni a melegben, mint kint az utcán” – válaszolta a férfi a kérdésre, hogy tárgynak érzi-e magát.

Kimaradt?