Újra magyar alpolgármestere van Nagyváradnak

A nagyváradi önkormányzati képviselőtestület 19 igen és egy érvénytelen szavazattal a város alpolgármesterévé választotta csütörtökön Huszár István RMDSZ-es tanácsost.

A magyar elöljáró a szociáldemokrata Ovidiu Mureșan eddigi alpolgármestert váltja a tisztségben. A városvezetésben történt helycserét az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt közötti helyi egyezség tette lehetővé.

Mint ismert, az RMDSZ a 2012-es önkormányzati választások nyomán vesztette el az alpolgármesteri tisztséget. Akkor a Szociál-Liberális Szövetségnek (USL) kétharmados többsége volt a 27 fős képviselőtestületben, a két alpolgármesteri székbe pedig egy liberális, illetve egy szociáldemokrata tanácsos került. Polgármester a liberális Ilie Bolojan lett.

Az USL felbomlása után megváltoztak a politikai erőviszonyok. A Nemzeti Liberális Párt szakított a Szociáldemokrata Párttal (PSD), és tárgyalásokat kezdeményezett az RMDSZ-szel egy új politikai többség kialakításáról. Ennek lett gyümölcse a magyar alpolgármester megválasztása.

A PSD-sek kivonultak

A szavazás előtt a PSD héttagú frakciójának tagjai közölték: az Ovidiu Mureșan leváltásáról, illetve az új alpolgármester kinevezéséről szóló határozatok szavazásán, nem vesznek részt, majd kivonultak a teremből. A titkos, urnás szavazáson így húsz tanácsos vett részt, akik mindkét határozatot 19 igen és egy érvénytelen szavazattal elfogadtak.

„Nagyváradnak politikai stabilitásra van szüksége” – jelentette ki a szavazás eredményhirdetése után Ilie Bolojan polgármester, akimegköszönte Ovidiu Mureşan eddigi tevékenységét. A leköszönő alpolgármester szintén köszönetet mondott a városháza igazgatóságainak a közös munkáért, szerencsét kívánt Huszár Istvánnak, de azt is megjegyezte: úgy véli, leváltásának elsősorban politikai oka van.

Az ülés után Huszár István elmondta: megtisztelő számára a kinevezés, és reméli, megelel majd új feladatkörének. Az új alpolgármester az ipari park vezetőtanácsának közgyűlésére sietett, ezért terveit nem részletezte, mint mondta, a közeljövőben ismerteti ezeket, hiszen az RMDSZ-nek lesznek javaslatai például a városfejlesztési stratégiához.

Kimaradt?