Ezer embernek van esélye élni és meghalni a Marson

A Mars One egy magánvállalkozás, amelynek célja emberek lakta kolóniát létesíteni a Marson. Először robotokat küldenének, amely előkészítené a terepet, az első négyfős csoport 2022-ben indulna és közel 9 hónapnyi utazást követően érkezne meg, ezután kétévente mennének az újabb lakók, összesen 12. Jelenlegi technikai színvonalunk mellett egy ilyen kaland egyáltalán nem életbiztosítás, a NASA például még sokáig nem tervez hosszabb tartózkodást a bolygón. Ám a legmegdöbbentőbb, hogy a Marsról nincs visszatérés.

A jelentkezők vállalják, hogy egy idegen bolygón élik le életük hátralévő részét. A programba bárki jelentkezhetett, nem kellett hozzá acélos szervezet, és a szükséges szaktudást is bárki elsajátíthatja - állítja a holland társaság. Tegyük most félre a veszélyt, és nézzük meg, hogyan telnek majd a telepesek "unalmas hétköznapjai". Évtizedeken át – írja a Hír24.

Kényelemről nem beszélhetünk, a gyilkos sugárzás miatt csak űrruhában hagyhatják el a bázist. Vizet a tervek szerint maguknak "bányásznak" majd a Mars fagyott talajából, némi zöldség termesztésével is megpróbálkoznak, fő étkük viszont a Földről vitt szárított és tartósított élelmiszerek lesznek. Nincs orvos, rándulástól a csonttörésig, a foghúzásig és bármilyen szervi megbetegedést egyedül kell ellátniuk.

http://www.youtube.com/watch?v=n4tgkyUBkbY

A körülményeknek köszönhetően az emberek összezárva élnek majd életük hátralévő részében, a környezet sivár, élettelen. Lemondanak a családjukról, barátaikról, de még arról is, hogy valaha gyermekük lehessen. Nagyon őrültnek kell ehhez lenni, vagy nagyon meggondolatlannak- a Marsról senki nem térhet haza, ha megunta a bulit... Ennek ellenére a világ 140 országából - köztük Magyarországról is - csaknem 200 ezer ember jelentkezett a programba. A közelmúltban ért véget a válogatás első köre, ahol igencsak megrostálták a jelölteket: a második fordulóra alig több, mint ezren maradtak.

Az asztrofizikus Maggie Lieu bár kissé szkeptikus a projekt megvalósíthatóságát illetően, mégis jelentkezett. A 23 éves hölgy úgy véli, a marsi kolónia lesz az emberiség történetének legnagyobb mérföldköve, amiben feltétlenül részt akar venni. A 20 éves Ryan Macdonald szerint a Marson három hét alatt több tudományos eredményt lesz képes elérni, mint robotok évek során. Bármit is teszünk az életben, mindennek van kockázata, és végül mindannyian meghalunk - mondta Ryan a The Guardiannak.

Sőt, arra számít, hogy ha minden jól megy, a Marson hosszabb életet élhet, mint a Földön. Alison Rigby 33 éves, és azért jelentkezett, mert miért ne? Ha neki sikerül, az inspirálja a többi embert is, hogy képesek vagyunk kitörni megszokott életünkből és szinte bármit megvalósítani.

Kimaradt?