Kínai munkások manipulálják az App Store helyezéseit?

A kínai Weibón jelentek meg először azok a felvételek, amelyek egy igencsak különös munkahelyet ábrázolnak. A munkásnő előtt egy állvány (úgy tűnik, kifejezetten erre a célra alakították ki), rajta iPhone 5C-k tucatjai. Az állvánnyal szemben egy másik hasonló állvány található, és állítólag egy szoba tele van ilyen „munkaállomásokkal”.

Az itt dolgozók feladata, hogy letöltsenek, installáljanak, töröljenek egy appot, majd ezt ismételgessék folyamatosan, így befolyásolva egy-egy app helyezését. A képek pillanatok alatt elterjedtek az interneten.

Egy olyan kép is megjelent, amelyen a szolgáltatás árai láthatók, e szerint 11 200 dollárért be lehet kerülni a top 10 alkalmazás közé, és további 65 000 dollárt kell fizetni hetente, hogy az app ott is maradjon.

Bár az Apple minden eszközt bevet az ilyesfajta manipulálások megakadályozására (a PC-alapú iPhone-emulátorok kiszűrésénél ez sikeres is), nehéz a valóban munkások által végzett letöltögetéseknél kiszűrni, hogy melyik valós és melyik „megrendelt” közülük.

A kép eredetisége persze kétséges, nem tudni ki és miért töltötte fel, azonban arra a TechinAsia is felhívja a figyelmet, hogy ha valaki beüti a Taobao oldalon az „app store helyezés manipulálása” keresőszót, csak úgy sorjáznak rá a találatok, az erre vállalkozó szolgáltatások. Az ár 1 jüan, azonban feltételezhetően a konkrét üzletkötés közben állapodnak meg arról, mibe is kerül ez valójában.

Kapcsolódók

Kimaradt?