Civilek tiltakoznak az egyetemeken zajló szexuális zaklatás ellen

Tizenkét civil szervezet fordult az egyetemekhez és a tanügyminisztériumhoz azzal a követeléssel, hogy biztosítsanak több lehetőséget a felsőoktatási intézményekben elkövetett szexuális zaklatások jelentésére. Azt szeretnék elérni, hogy az egyetemek ne mellőzhessék az ilyen ügyeket. 

Az egyetemeken egész generációk tapasztalata a szexuális zaklatás, áll az általuk megfogalmazott nyílt levélben, amelyben javasolják, találják meg a lehetőségét annak, hogy a tanárok által elkövetett bűncselekményeket visszaélések nélkül jelenthessék az elszenvedők, és dolgozzanak ki komoly szankciókat a molesztáló oktatókkal szemben. 

Javasolják továbbá, hogy támogassák a szexuális zaklatással kapcsolatos ismertető kampányok megszervezését. Mint részletezik, a zaklatás számos formában megnyilvánulhat, legyen szó simogatásról, ölelésről, érintésről, a személy privát vagy szexuális életét érintő megjegyzésekről, ajánlatokról, üzenetek küldözgetéséről, fenyegetésekről stb.

A Harvardon mostantól tilos a tanár-diák románc – írja a vs.hu. A tiltással próbálják megelőzni a szexuális zaklatást az Egyesült Államok egyik legnevesebb egyetemén. A tanár-diák kapcsolat korábban sem volt megengedett, csak abban az esetben, ha a párok ugyanazokra az órákra jártak. A tiltásról döntő bizottság azzal érvelt, hogy az egyetemnek keményebben kell megítélnie azokat a kapcsolatokat, amelyekben a felek nem egyenlő státuszúak. A Harvard alapképzéseire csaknem 6700 diák jár, és nagyjából 2400 oktatója van az egyetemnek. Tavaly felkerült annak az 55 intézménynek a listájára, ahol az amerikai kormányzat szerint nem kezelték megfelelően a szexuális zaklatásról érkező bejelentéseket.

A hazai civilek úgy gondolják, véget kell vetni annak, hogy az intézmények mellőzik a problémát. Mostanáig ugyanis ezt tették, az egyetemek etikai kódexei nem tartalmaznak erre vonatkozó részleteket. A hallgatókat arra kérik, amennyiben zaklatták őket, ne ijedjenek meg a fenyegetésektől, jelezzék azokat a rendőrségnek, vagy kérjék a nők jogait védő civil szervezetek támogatását. Gyors elérhetőség ezen a honlapon is található, további részletek itt olvashatók román nyelven.

A levelet az alábbi civil szervezetek írták alá: Asociatia Transcena, Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii, Asociatia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia E-romnja, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Filia, Asociatia  AFIV- Artemis, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen ( A.L.E.G.), Asociatia ACTEDO, Asociatia Quantic, Asociatia Pas Alternativ.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?