Az ukrajnai mozgósításról egyeztettek a parlamentben

A továbbra is feszült kelet-ukrajnai helyzetről egyeztettek kedden a képviselőház és a szenátus külügyi bizottságai Bogdan Aurescu külügyminiszterrel.

A külügyi tárca vezetője felszólalásában elmondta: Ukrajna súlyos nemzetbiztonsági problémákkal küzd, mivel a szeparatista régiók továbbra sem a békés megoldások keresését választják. „Ezeket a területeket, akárcsak az ukrajnai határátkelőket folyamatosan monitorizálni kell. A mariupoli támadások után, az Európai Unió külügyminiszterei újabb szankciók bevezetéséről fognak tárgyalni Oroszország ellen” – mondta Aurescu.

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke hozzászólásában kifejtette: Romániának geopolitikai szempontokból is fontos szerepe van az ukrajnai konfliktusok rendezésében, álláspontját az aláírt nemzetközi egyezmények értelmében kell megfogalmaznia, és aktívnak kell lennie azon törekvésében is, hogy a szomszédos országban a tűzszünetet érdemben betartsák, hogy a harcok övezetében ne legyenek további áldozatok.

„Aggaszt az ukrajnai magyar és román nemzeti kisebbség helyzete, hiszen Ukrajnában nemrég részleges mozgósítást rendeltek el, melynek során reméljük nem alkalmaznak szelektív szempontokat” – hangsúlyozta Borbély, aki beszédében arra kérte a külügyminisztert, figyeljenek arra, hogy az ukrán lakosság körében végzett mozgósítás során, a kisebbségekkel szemben ne kerüljön sor etnikai diszkriminációra.

A találkozón arról is döntöttek, hogy a külügyi tárca vezetője különböző külpolitikai kérdésekben ezentúl havi rendszerességgel egyeztetni fog a két bizottság képviselőivel. 

Kapcsolódók

Kimaradt?