Nagyon nagyok a közúti bírságok az új KRESZ-ben

FRISSÍTVE: Jelentősen megnőnek a közúti bírságok a péntektől életbe lépő új KRESZ-ben. Az összegek a minimálbér növekedése miatt is emelkednek – emlékeztett szerdán a román sajtó.

Így például 1600 lejes büntetést kell fizetnie annak a sofőrnek, aki a készüléket kezében tartva telefonál vezetés közben. Eddig a büntetés 400 lej volt ezért a szabálysértésért. Szintén 1600 lejt kell fizetni a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt is.

Hatalmasat nőtt a bírság a tiloson történő áthajtásért, 280 lejről 4000 lejre. Emellett a szabálysértő jogosítványát hatvan napra felfüggesztik ezért a kihágásért.  A legmagasabb kiszabható büntetés 9600 lej. Ez többek között abban az esetben jár, ha a sofőr 60 km/h-val túllépte a megengedett maximális sebességet, és emberáldozatokkal nem járó balesetet okozott.

Ráadásul a bírságok kifizetését péntektől halogatni sem lehet. Aki ezt elmulasztja, bevonják a gépkocsivezetői jogosítványát. 

FRISSÍTÉS: Miután gyakorlatilag az egész sajtó átvette az egyik hírtelevíziótól azt az információt, miszerint drasztikusan nő a volánnál történő telefonálásért járó bírság, szerda délután az országos közlekedésrendészet pontosított: egy tavalyi tervezet szerint valóban 1600 lej lett volna a kihágásért járó maximális büntetés, ám ezt a parlament elvetette. Így marad a jelenlegi bírság, amely legtöbb három büntetőpont, azaz 292 lej lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?