Vasárnap lép életbe a módosított KRESZ

Vasárnap lépnek életbe a közlekedésrendészeti törvény (KRESZ) módosításai – emlékeztettek szombaton a román lapok.

Mint korábban beszámoltunk róla, az egyik legfontosabb újdonság a kiskorúak szállítására vonatkozik. Erről eddig nem voltak egyértelműek a KRESZ rendelkezései. E szerint a 3 évesnél nagyobb gyerekek gyerekülés nélkül is utazhatnak az autóban, ha be van kötve a biztonsági övük és nem az anyósülésen ülnek. A három évnél kisebb gyerekek szállításakor azonban kötelező a gyerekülés használata.

Az előírás a tömegközlekedési eszközökre és a taxikra nem érvényes. A törvény azonban tiltja, hogy a három évesnél kisebb, 150 cm-nél alacsonyabb gyerek a taxi anyóülésén utazzon. A fenti előírások megszegéséért három büntetőpont, 450 lejig terjedő bírság jár.

A járművezető egyébként köteles figyelmeztetni nagykorú utasait is a biztonsági öv használatára. Ha a hátsó ülésekre fel van szerelve öv, ezek használata szintén kötelező – figyelmeztett korábban a háromszéki rendőrség.

A rendőrök dolgát könnyíti meg az a módosítás, hogy ezentúl az ittas vezetéssel gyanúsított sofőr vérének pontos alkoholszintjét a szondáztatást követően a helyszínen lévő mentősök is megállapíthatják, nem kötelező ezt a műveletet kórházban elvégezni.

Újdonság az is, hogy ezentúl abban az esetben is bevonható a gépjárművezetői jogosítvány, ha a testi sértést vagy halált okozó sofőrt csupán megbírságolják, de nem ítélik börtönre; emellett ezentúl a B kategoriájú jogosítvány birtokosai traktort is vezethetnek a közutakon.

Kapcsolódók

Kimaradt?