Őrizetbe vették a PRO TV alapítóját, Adrian Sârbut

Őrizetbe vette hétfő este a legfőbb ügyészség Adrian Sârbu üzletembert. A PRO TV alapítóját és a Mediafax cégcsoport főrészvényesét adócsalásra való felbujtással és pénzmosással gyanúsítják – írja az Agerpres.

Sârbut azzal gyanúsítják, hogy fantomcégen keresztül fizette a médiatrösztje alkalmazottjai egy részének szerzői jogdíjait. Ezek a cégek nem fizettek adót az államnak. Ugyanebben az ügyben tavaly decemberben már letartóztattak három személyt.

Adrian Sârbu hétfő este bilinccsel a kezén nyilatkozott a sajtónak. Az üzletember a vádakat nevetségeseknek nevezte. Szerinte az ügyészek eljárása mögött kormánypárti politikusok (személyesen a miniszterelnök) állnak, a támadás célpontja pedig a Mediafax cégcsoport feldarabolása, tönkretétele.

Victor Ponta miniszterelnök tavaly szeptemberben azzal vádolta Adrian Sârbu médiamágnást, hogy zsarolni próbálta őt adóhátraléka elengedése reményében. Ezt az üzletember akkor határozottan tagadta.

Adrian Sârbu a piacvezető tévécsatorna, a Pro TV és a Mediafax hírügynökség alapítója. Az általa ellenőrzött sajtótröszthöz tartozik egyebek mellett a Gândul című portál és a Ziarul Financiar című gazdasági lap is. A hazai közéletben azzal vált ismertté, hogy 1989 december 22-én, Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor elmenekülése után videofelvételeket készített a Román Kommunista Párt központi bizottságának székházában a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front tagjainak tanácskozásáról.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?