Elkészült a Hangyasulis tananyag

Az elmúlt években a Zöld SzékelyFöld Egyesület számtalan környezeti neveléshez kapcsolódó tevékenységet szervezett, amivel hozzájárult ahhoz, hogy azok a gyerekek, akiket érdekel a környezetvédelem, be tudjanak kapcsolódni azokba.

Jelenleg a régióban mondhatni véletlenszerűek a környezeti nevelési programok, ezen igyekszik változtatni a Hangyasuli, áll az egyesület közleményében. "Évekkel ezelőtt már volt rá próbálkozás, hogy minél több településen, ahol van érdeklődés, zöld csoportok megalakulását segítsük, havi rendszerességgel foglalkozásokat tartsunk. Idővel be kellett látnunk, hogy rendkívül nagy kihívást jelent ez, jelentős anyagi meg idő ráfordítást követel az, hogy egy ilyen tevékenységet hosszú távon fenn lehessen tartani", írják. 

Ezért született meg a döntés, hogy miközben folytatják a környezeti nevelési tevékenységeiket, párhuzamosan szakmai anyagokat készítenek el, bocsájták ingyenesen az iskolák, környezeti nevelésben érdekelt tanárok rendelkezésére. Készítettek növény-, madárvilágot bemutató játékkártyákat, kis terepi madárhatározót, számos kiadványt, és eljött az ideje, hogy egy összetett tananyag is napvilágot lásson.

Az évek során számtalan tevékenységet szerveztek, feladatot, játékokat dolgoztak ki, amelyeket kicsit továbbgondolva, rendszerezve elérhetővé kívánnak tenni az érdeklődők számára. Így tudnak még nagyobb tömegekhez elérni a tananyagok, és nem csak azok a gyerekek lehetnek a haszonélvezői, akikhez személyesen is el tud az egyesület érni.

A Hangyasuli az EGT 2009 – 2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából finanszírozott projekt, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretében. A projekt összköltségvetése 71.379 euró, amelyből 64.226,82 euró a vissza nem térítendő támogatás.

A több mint 200 oldalas anyag ingyenesen letölthető az egyesület honlapjáról PDF formátumban. Az összeállításnál arra törekedtek, hogy könnyen használható formában dolgozzák ki az anyagokat, hogy a tevékenységekre való felkészülés ne vegyen fel sok időt, a pedagógus is átolvashatja a számára előkészített részt, majd kinyomtathatja, fénymásolhatja a feladatlapokat. "A most elkészült tananyag csak a kezdet, hiszen számos olyan témakör van, amelyet még nem sikerült a megfelelő formába önteni, ezért előreláthatólag havonta-kéthavonta újabb verziói jelennek meg a tananyagnak", áll a közleményben. 

A 2015. januári Hangyasuli tananyag 5 fejezetet tartalmaz: Tudatos vásárlás, Csíkszereda természeti értékei, Nyüzsgi és a nemzeti park, Erdők, mezők lényei, valamint Madárvilág. Az összeállított anyag mellé kinyomtatható képeket is csatoltak, valamint az előadások PPT-anyagai is megtalálhatók. A mostani anyagot DVD-n küldik el a megye iskoláinak, ugyanakkor igény szerint ingyenesen eljuttatják olyan személyeknek, pedagógusoknak is, akik úgy gondolják, hogy valamilyen módon hasznosítani tudják a környezeti nevelésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?