Még élnek emberek rabszolgasorsban (INFOGRAFIKA)

Ha azt gondoljuk, hogy a rabszolgaság nem egy létező probléma világszerte és akár Európában is, akkor tévedünk. A Hope for Children Organization Australia tavaly kiadott felmérései szerint 35,8 millió ember ma is rabszolgaként él a világban, ezek 61 százaléka pedig öt országban található. Európában több mint félmillió rabszolgáról beszélhetünk, ezekből közel 23 ezer él Romániában.

Felmérések szerint míg a rabszolgák 61 százaléka öt országban él: Indiában (14 millió), Kínában (3,2 millió), Pakisztánban (2 millió), Üzbegisztánban (1,2 millió) és Oroszországban (1 millió), addig Európában 566200 rabszolgát mérnek, ami 1,6 százaléka a globális számnak. Az alábbi ábrán az látható, hogyan áll néhány európai ország ebben a kérdésben. Mint látjuk, az arányok szerint Magyarország rosszabb helyzetben van, mint Románia, de mi sem dicsekedhetünk:

A lakosság arányához viszonyított rabszolgaság 167 országot vizsgáló listáján Románia a 139. helyet foglalja el Belarusz és Lettország társaságában, Magyarország sokkal rosszabb, a 75. helyen áll Csehország és Szerbia mellett. A legrosszabb helyzetben Mauritánia van, ahol a lakosság négy százaléka rabszolga, őket követi Üzbegisztán (3.973%), Haiti (2.304%), Katar (1.356%) és India (1.141%). A legjobb helyzetben Noervégiát, Új-Zélandot, Luxemburgot, Írországot és végül Izlandot találjuk, ezekben az országokban a lakosság 0,013 (az első három ország esetén) és 0,007 százaléka számít rabszolgának.

A kontinensek közti megoszlás a következőképp néz ki, mint látható, egy régió dominál:

A kiadvány szerint a rabszolgaság azt jelenti ma, amikor egy személyt egy másik megfoszt a szabadságától, és kihasználja, legyen szó arról, hogy munkát végeztet vele vagy eladja őt.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?