Ezúttal férfiakat rabolt a Boko Haram

Feltehetően a Boko Haram iszlamista szektához tartozó fegyveresek elraboltak közel száz fiút és férfit egy eldugott északkelet-nigériai faluban: teherautóra tuszkolták őket, és elhajtottak velük – közölték az erőszak elől elmenekült szemtanúk pénteken. Az emberrablás négy hónappal az után történt, hogy a keresztények és muszlimok által vegyesen lakott Nigériában középkori kalifátus bevezetésére törekvő Boko Haram több mint 200 iskolás lányt rabolt el Chibok faluból. Ők továbbra sincsenek meg.

Több szemtanú, akiknek a Csád-tó partján álló Doron Baga faluban történt rajtaütés után sikerült elmenekülniük, elmondták, hogy a fegyveresek több házat felgyújtottak, és legalább 97 embernek nyoma veszett. „Egyetlen fiút vagy férfit sem hagytak a faluban, csak a kisgyerekeket, lányokat és nőket" – mondta el Halima Adamu, aki 180 kilométert tett meg egy teherautó platóján Maiduguriig. A falusiak az is elmondták, hogy a fegyveresek azt kiáltották: „Allah Akbár" (Isten a legnagyobb), és hat férfit megöltek a vasárnapi támadásban.

Az Afrika vezető gazdasági hatalmának számító olajtermelő Nigériában első számú biztonsági veszélyforrásnak tekintett Boko Haram tavaly jelentősen megnövelte a polgári lakosság elleni támadásait, és a valaha népszerű mozgalom minél vérszomjasabb lett, annál inkább veszített támogatásából. A fiúk és lányok elrablása, fegyverbe, illetve szexuális rabszolgaságba kényszerítése az Ugandában, Dél-Szudánban és Közép-Afrikában évtizedeken át harcoló az Úr Ellenállási Hadserege nevű ugandai csoport módszere volt évtizedeken át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?