Isonzó-expressz: különvonat indul júliusban a hadszíntérre

Július 20–23. között különvonattal járhatják be az érdeklődők vagy kegyeletüket leróni szándékozók az I világháborús olasz front déli szakaszát – jelentettek be pénteken Nagyváradon az Isonzó-expressz ötletgazdái.

Ugyanaznap mutatták be Péter I. Zoltán helytörténész Nagyváradi négyes honvédek a nagy háborúban című kötetét. Ezért a sajtótájékoztatón a szerző mellett jelen volt Derzsi Ákos, a kötetet megjelentető Europrint Kiadó vezetője, Sárközi Zoltán, a Pro Liberta Partium Egyesület képviselője és Szabó Ödön a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

Magyarországról Bánkuti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Kiadó (a csíksomlyói búcsúra zarándokoló Székely Gyors ötletgazdája) és Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány képviselője volt jelen.

A tervek szerint az Isonzó-expressz Budapestről a Keleti pályaudvarról indul majd július 20-án a reggeli órákban, de ha van rá igény, akár Váradról is indulhat, hangzott el. Szabó Ödön hozzátette: a költségkülönbözetet szükség esetén adományokból, felajánlásokból fedezhetik. Az érdeklődők jelentkezhetnek a sarkozi.zoltan@yahoo.com vagy a biharmegye@rmdsz.ro email-címeken.

A szervezők szándéka szerint a doberdói fennsík és az Isonzó völgyének fő hadszíntereit keresik fel, szerepel a programban a görzi (Gorizia) vár és múzeum, a visintini temető és a magyar kápolna, a Monte San Michele, a Kolovrat gerinc. Mind a laikusoknak, mind a szakembereknek érdekes információkat nyújtanak majd a szakértők, akik kísérik őket.

A különvonat utasai egyébként július 23-án részt vesznek majd Stanjelben – ahol a  katonai temetőben az Osztrák-Magyar Monarchia 5500 katonája nyugszik – a központi megemlékezésen, melyen magyar állami vezetők és kormánytagok is jelen lesznek. Az út előkészületeiről a www.isonzoexpressz.hu honlapon is tájékozódhatnak.

 

 

 

Képsz. 1. Pintér Tamás, T. Hámori Ferenc, Bánkuti Ákos, Sárközi Zoltán, Szabó Ödön, Derszi Ákos és Péter I. Zoltán

Kimaradt?