A Bolyai a legjobb magyar nyelvű középiskola

Két erdélyi középiskola szerepel a legjobb hazai tanintézmények tízes listáján, derül ki az admitereliceu.ro összesítéséből.  A portál a legjobb iskolákat a felvételi jegy, az érettségi átlag, illetve a tantárgyolimpiákon elért eredmények alapján rangsorolta.

Az országos listavezető – akárcsak tavaly - a fővárosi Sfântul Sava Főgimnázium, Erdély legjobb középiskolája pedig a kolozsvári Emil Racoviță Főgimnázium. Ez utóbbi az országos rangsorolásban a 4. helyre került. A második legjobb erdélyi középiskola a brassói Andrei Șaguna Főgimnázium, a harmadik legjobb a kolozsvári Nicolae Bălcescu Elméleti Líceum, amely országos viszonylatban a 12.

A kizárólag magyar tannyelvű középiskolák között a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum szerepel a legelőkelőbb helyen  a rangsorban, országos szinten a 88. helyre került. A Bolyait amúgy megelőzi az ugyancsak marosvásárhelyi, vegyes tannyelvű Unirea Főgimnázium, ez az intézmény a 61. helyezést kapta országos viszonylatban.

A 118. helyen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a 120. helyen pedig a csíkszeredai Márton Áron Elméleti Líceum áll az országos rangsorolásban. A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium a 166., az ugyancsak kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum pedig a 198. – mindkét iskola lejjebb csúszott a 2013-as rangsoroláshoz képest. 

Az admitereliceu.ro összesen 1148 tanintézményt rangsorolt.

Kimaradt?