Jól érzik magukat a nagyváradi állatkert lakói a fagyban

Nem jelent gondot a tél, a fagy és a havazás a Nagyváradi Állatkertben, mondta a maszol.ro-nak a zoo igazgatója, Bimbó-Szuhai Tibor. Amire gondosan kell figyelniük, hogy ilyenkor hamar befagyhat az állatok ivóvize, így ezt folyamatosan ellenőrzik, és amikor szükséges, pótolják.

A szurikátákat és a gyűrűsfarkú makikat kellett átköltöztetniük a téli kifutóba, mivel a nyárit nem lehet fűteni, ők az időjárás függvényében március végéig, április elejéig maradnak ott. A nagyragadozóknál a fűtésre kellett „rásegíteni”, számukra 20-22 Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítanak folyamatosan, a terráriumokban és az egzotikus madaraknál pedig 24-27 fokos a hőmérséklet télvíz idején - mondta az igazgató.

Vannak állatok, amelyek nem szenvednek a hidegtől: a hiúz például szereti a telet, a farkasok is jól érzik magukat, az őzeknek nincs gondjuk, a láma pedig szép téli bundát növesztett. A közhiedelemmel ellentétben a medvék itt nem vonultak téli álomra, mivel az ételük biztosítva van, esetenként vidáman hancúroznak befagyott medencéjük jegén – mutatott rá az igazgató.

Mint megtudtuk, az állatok többsége a tél beköszönte előtt plusz kilókat szedett fel, mivel a gondozók növelték az adagjukat, az élelmezésükre pedig figyelnek: több zöldséget-gyümölcsöt, illetve a ragadozók több húst kapnak a téli időszakban.

 

Kimaradt?