Önkéntes polgárőrségeket hozna létre Szabó Ödön

Önkéntesekből álló polgárőrség létrehozását kezdeményezi a kisebb településeken Szabó Ödön. Az RMDSZ Bihar megyei képviselője kedden számolt be Nagyváradon a parlamenti tevékenységéről, illetve idei javaslatairól.

A politikus a magyarországi minta alapján hozná létre a polgárőrséget. Mint mondta, a Hajdú-Bihar és Békés megyei rendőrökkel kapcsolatban lévő bihari rendőrökkel tárgyalt az ötletről, a rendfenntartók pedig jónak találták az elképzelést.

A testületet az önkéntes tűzoltósághoz hasonlóan szerveznék meg, és főleg azokban a falvakban lenne szerepe, amelyekben nincs rendőrőrs, és az önkormányzat nem tudja létrehozni a helyi rendőrséget sem. Az önkéntes polgárőrök fegyvert nem viselnének, de például járőrözhetnének, ami akár önmagéban s visszatartó erőt jelenthet.

A képviselő az elmondta: kezdeményezi azt, hogy március 15-ét hivatalosan is nyilvánítsák a magyar kisebbség napjává. Emlékeztetett arra, hogy az országban már több kisebbségeknek is van törvényben meghatározott napja.

A képviselő az elmúlt évben 37 törvénykezdeményezésnek volt szerzője vagy társszerzője. Szabó Ödön a sikeres tervezetek között a nyugdíjasok pénzügyi amnesztiájáról szóló törvényt, illetve a kulturális folyóiratok támogatásáról szóló javaslatot említette.

 

Kimaradt?