Útját állják a hófúvásoknak Kovászna megyében

Közel 3,5 kilométernyi hófogó-kerítést állítottak fel a háromszéki országutak mentén, hogy megakadályozzák a torlaszokat, közölte Cristian Drincă.

Az országos útügyi hatóság sepsiszentgyörgyi vezetőjének tájékoztatása szerint a hófogókat többnyire azokon az útszakaszokon helyezték el, ahol az elmúlt esztendőkben problémát jelentett a hófúvás, így a 10-es országúton Bodzafordulónál, a 11-es országúton Kézdivásárhelynél és Berencknél, a 12-es és 13E jelzésű országútin Málnásnál.

A mérnök szerint Kovászna megyében még mindig vannak hófúvás által veszélyeztetett útszakaszok, ahová nem sikerült hófogó rácsokat elhelyezni, de a rendelkezésre álló pénzkeret függvényében vásárolnak újabb kerítéseket. A hatóságok korábban úgy becsülték, hogy Kovászna megye területén mintegy 30 kilométerny hófogórácsra lenne szükség, hogy megfékezzék a hófúvásokat.

Az energiafűz az megoldás?

Mint arról beszámoltunk, a háromszéki Green Energy biomassza klaszter tavaly több száz hazai önkormányzatnak küldött ajánlatot arra, hogy az utak menti 5-10 méteres védősávra telepítsenek energiafűzt, amely télen a hófúvás ellen, nyáron a por ellen védené az úttestet, de a rendkívül gyorsan növő növény learatásával fűtőanyaghoz is jutnának az önkormányzatok.

Vajda Lajos, a klaszter elnöke szerint egy hektárnyi energiafűz ültetvény telepítése 3500 euróba kerül, így 100 kilométeren 350.000 eurós beruházással lehetne védősávot kialakítani, amely viszont pénzt vagy fűtőanyagot is hozna az önkormányzatoknak. Vajda Lajos szerint ajánlatukra eddig főként a Bákó, Dâmboviţa és Mehedinţi megyei hatóságok voltak fogékonyak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?