Szerelmet vagy szexet akar? A szem elárulja

Bár a szerelmet és a nemi vágyat, ezt a két különböző érzelmi és kognitív állapotot nehéz megkülönböztetni egymástól, a tekintetet vizsgáló kutatók kimutatták, hogy a tekintet összpontosításának célpontja alapján ki lehet deríteni, hogy a személy romantikus vagy szexuális vonzalmat érez a megfigyelt ember iránt.

A Psychological Science szaklapban megjelent tanulmányukban a Chicagói Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy ha a néző potenciális romantikus szerelmi partnernek tartja a másik embert, a tekintetét az idegen arcára összpontosítja, míg ha szexuális vágyat érez iránta, a tekintetét inkább a testére összpontosítja. Bár ez viszonylag nyilvánvaló fejleménynek tűnhet, a kutatók azt is hozzáteszik, hogy az ítélet meghozatala mintegy fél másodperc alatt megtörténik.

"Bár nem sokat tudunk a szerelem első látásra tudományos hátteréről, vagy arról, hogyan esnek szerelembe az emberek, ezek a reakcióminták elsőként adnak némi kapaszkodót arra vonatkozóan, hogyan tehetnek különbséget az automatikus figyelmi folyamatok, például a tekintet, a szerelem érzése és a szexuális vágy érzése között egy idegennel kapcsolatban" - magyarázta a kutatás vezetője, Stephanie Cacioppo.

A mostani kísérletükben egyetemistákat kértek meg arra, hogy nézzenek meg párokról és egyedülálló személyekről készült fényképeket. A tekintetkövetésből származó adatok elemzése révén kimutatták, hogy az alanyok általában az arcra összpontosították a tekintetüket akkor, amikor romantikus szerelem érzését váltotta ki belőlük a látott idegen, míg amikor a kép szexuális vágyat ébresztett bennük, a tekintetüket inkább a test többi részére összpontosították.

Az eredmények a férfiak és a nők esetében is azonosak voltak.

Kimaradt?