Kelemen: az egymás iránti tisztelet "diktatúrájára” van szükség

Ünnepi ülésen emlékezett meg szerdán a parlament az 1989-es romániai forradalomról és annak áldozatairól. Az RMDSZ elnöke is beszédet mondott.

A 25 éves évforduló alkalmából megtartott ülésen nem volt jelen sem Traian Băsescu jelenlegi elnök, sem Klaus Iohannis megválasztott államfő. A Mediafax hírügynökség szerint Victor Ponta miniszterelnök is csak rövid időre jelent meg az ülés elején.

Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke beszédében kijelentette, hogy minden évben megemlékeznek a forradalom áldozatairól, de hajlandók utána megfeledkezni róluk. "Ha öt hős nevét kellene felidéznünk, dadogni kezdünk, így a hősök magánya a gyengeségünk jelévé vált" - mondta a szociáldemokrata házelnök.

Az ülésen az RMDSZ részéről Kelemen Hunor elnök mondott beszédet. Kifejtette: azon a napon, amelyen a nemzeti kommunista rezsim bukására emlékezünk, egy másfajta "diktatúra" szükséges, az egymás iránti tisztelet "diktatúrája", illetve szükség van az állami intézmények és a polgárok közötti kölcsönös tisztelet teljhatalmára.

Hozzátette: az RMDSZ azt szeretné, hogy a történelem kereke ne forogjon visszafelé, s a 25 évvel ezelőtt született fiataloknak ne kelljen megtapasztalniuk mindazt, amit szüleik és nagyszüleik átéltek 1989 előtt. A szövetségi elnök teljes beszéde itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?