Öt romániai egyetem szerepel a régió legjobbjai közt

Taroltak az orosz és cseh egyetemek a QS friss kelet-európai és közép ázsiai egyetemi rangsorában: a TOP 10-ben mindkét ország 3-3 helyet foglal el. Két lengyel intézmény is bekerült az élvonalba – írja a HVG. Román egyetemeket nem találni a top tízben, a Bukaresti Egyetem a 30. helyezést érte el.

A közép-európai országok között Románia is öt egyetemmel tündököl a 100 legjobb között. Szlovákia először ér el sikereket a rangsorolásban egy egyetemmel az 50 legjobb között és egy másikat a 100 legjobb között.

A már említett Bukaresti Egyetem mellett a 43. helyen szerepel a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, ötvenedik a temesvári Nyugati Egyetem, az 51-60. helyek közé sorolták a iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetemet, a 61-70. közé a szintén iaşi-i "Gheorghe Asachi" Műszaki Egyetemet.

Magyarországról egy egyetem található a 20 legjobb között, három a 30 legjobb között, egy az 50 legjobb között és egy a 100 legjobb között. Az ELTE a 15., a Szegedi Tudományegyetem a 22., a műszaki egyetem a 24., a debreceni egyetem 25., a Budapesti Corvinus Egyetem a 42., a pécsi pedig a százas lista második felére csúszott.

Ben Sowter, a QS kutatási vezetője úgy fogalmazott, hogy a régióban lévő egyetemek a globálisan magasabb szintű oktatás tervezetéhez mélységet kezdenek hozzáadni. Most már nem állami versenyzésről van szó, hanem kitárulkoznak a világ felé, az innovációjuk és marketingjük az egyedi erősségeiket hajtja, ahogy eddig még soha.

A teljes, százas lista összeállításához összesen 368 egyetemmel vették fel a kapcsolatot. Ezek közül 255 sosem szerepelt a korábbi rangsorban, és 18 végül bekerült a 100 legjobb közé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?