Az ellenzékbe vonulásról készül dönteni az SZKT

Marosvásárhelyi szombati ülésén három nem szavazat és hét tartózkodás mellett a kormányból való kilépés mellett döntött a Szövetségi Képviselők Tanácsa. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök politikai beszámolójában az újratervezés szükségességéről beszélt. Percről percre számoltunk be az ülésről.

10.00:  Még nem kezdődött el, most gyűlnek a képviselők. A sajtó, már a szemfülesebbje, egy órával előtte beült a terembe, ugyanis kevés helyet biztosítottak a szervezők az újságíróknak, így aki nem jött "időben", a rosszul megvilágított sarokban, ölében a laptoppal szerencsétlenkedik.

10.15. Az ülés az idei Ezüstfenyő-díjak átadásával kezdődik. Előtte Kilyén Ilka színművész szavalt a pódiumon.

10.35: Elkezdődött a névsorolvasás.

10.45: Csutak Istvánra, a novemberben elhunyt Iași megyei RMDSZ-elnökre emlékeztek a képviselők egy perc néma csenddel.

10. 50: Kelemen Hunor elkezdi politika beszámolóját. Arról beszél, hogy miért jött létre, miről álmodott az RMDSZ. 

„Eredményeink és kudarcaink is vannak. Van, ami teljesült, van, ami még várat magára” – mondta a politikus. Szerint a következő napokban leltárt kell készíteni, tudniuk kell, merre akar továbbmenni az RMDSZ. Emlékeztetett arra, hogy a 25 év alatt felnőtt egy nemzedék. „Olyan célok, perspektívák fogalmazódnak meg számukra, amiket talán nem értünk, vagy még nem értünk” – jelentette ki.

Idei év premierjei

Kelemen szerint nincsenek kevesen, akik ilyen-olyan okok miatt eltávolodtak az RMDSZ-től, nem hisznek a politikában, abban, hogy a politika őértük is van. „Változik a világ, és a változás bennünket sem kímél. Bennünket mindig az jellemzett, hogy hűségesek voltunk az alaphoz: nem kezdhetik ki jogállamba vetett hitünket, a kisebbségi jogokhoz való ragaszkodásainkat” – mondta a szövetségi elnök.

Kelemen az idei politikai premierekről is szólt: felbomlott év elején a nagykoalíció, a Szociálliberális Szövetség (USL), amely nem tudott az elvárásoknak eleget tenni. Premiernek nevezte azt is, hogy az RMDSZ a Szociáldemokrata Párttal (PSD) először vállalt kormányzást. Ugyanakkor először indult két magyar jelölt az államelnök-választáson.

Emlékeztetett arra, hogy az erdélyi magyar politikai szervezetek támogatottsága az államfőválasztáson nem változott. „217 ezer támogató aláírást gyűjtöttel, és 50 ezer szavazatot kaptak – ez már elgondolkodtató” – utalt az Erdélyi Magyar Néppárt választási kudarcára. Kelemen egyben megköszönte azoknak, akik szavazataikkal támogatták a szövetség programját. Harmadik premiernek a nem román és nem ortodox Klaus Johannis elnökké választását nevezte a politikus.

A kormányból való kilépés indokai

Kelemen elmondta, az RMDSZ belső elemzés konklúziójaként dönt és bocsátja szavazásra a kormányból kilépést. Felidézte a Mikó-perben született ítéletet, amely szerinte nem értelmezhető másként, mint úgy, hogy az igazságszolgáltatás eszközeivel, a demokrácia „álköntösében” elvettek egy ingatlant a jogos tulajdonosától.

Felidézte, hogy az RMDSZ választóinak nagy többsége az év elején támogatta a kormányzást. „Az akkori döntésünk helyes volt, az állandó tanács ma azt javasolja, hogy az RMDSZ lépjen ki a kormányból. Ez a döntés is premiernek számít, ezért magyarázattal tartozunk” – fogalmazott.

Megállapította: ma az RMDSZ választóinak akaratához legközelebb eső döntés a kormányból kilépés. Tájékoztatás szerint a második forduló után rendeltek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a második fordulóban több magyar vett részt, mint az elsőben. „Holott senki nem szólította meg a magyarokat. Proteszt szavazó volt a magyar közösség a másod fordulóban” – szögezte le.

Szerinte az RMDSZ-nek szembe kell nézni a ténnyel, hogy nem bíztak bennük a választók, ezért a szövetségnek változtatni kell. „Drámaian csökken azok száma, akik a kormányzásban hisznek. A kormányzás nem értünk van, hanem a közösségért. Úgy kormányozni, hogy abban mi sem bízunk, a parlamenti jelenlétet kockára tenni, nem szabad. Első számú kötelesség, hogy azt az értéket, amit 25 éven át a magyarság megőrzött és fontosnak tartott, ne veszítsük el. A mi szövetségünk nem sodródhat az árral, a saját útját kell járnia” – fogalmazott Kelemen.

"Nem hallgathatjuk el az igazságtalanságot"

Megállapította, hogy a jelenlegi ellenzék nem akar kormányozni. Hozzátette, az RMDSZ nem azért hagyta ott a kormányzást, hogy másokkal „holnap, holnapután” új kormányzást hozzon létre. Szerinte annak jött el az ideje, amikor olyan hosszú távú célokat, stratégiákat kell megfogalmazni, amit nem ír felül sem választás, sem kormányzás. Olyanokat, amit elvárnak a polgárok a döntéshozóktól: oktatás, egészség, közúti és vasúti infrastruktúra-fejlesztés, kisebbség és többség viszonyának hosszú távú rendezése.

Szerinte az elmúlt napok eseményeinek fényében szükség lenne egy olyan megállapodásra, amely garantálná, hogy semmiféle politikai változás nem eredményezi a megszerzett jogok csorbítását. „Megbélyegeznek egy egyházat, azt mondják, hogy nem a jogos tulajdonát kapta vissza. Hát kitől államosították el annak idején azt az ingatlant?” – utalt ismét a Mikó-perre. Leszögezte: az RMDSZ nem maradhat csendben, nem hallgathatja el az igazságtalanságot. „Szolidárisak vagyunk azokkal, akiket elítéltek” – szögezte le.

Kelemen emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ támogatott minden olyan lépést, amelyek a magyar közösség jövőjét szolgálják. „A romániai magyarok nagy többségének is hinnie kell a jövőjében. A mi dolgunk, hogy megerősítsük a hitét azoknak, akik hisznek és visszaadjuk azoknak, akik elveszítették a hitüket. Nekünk magunknak is változni kell, nem szégyen azt mondani, hogy a mi szövetségünket újra kell kötni. A választóinknak bennünk szövetségest, megbízható partnert kell látnia” – fogalmazta meg az RMDSZ kongresszusig szóló célkitűzését a szövetségi elnök.

"Az ügyet helyeztük a márka elé"

11.00: Második napirendi pontként Kovács Péter főtitkár kiértékelte az államelnöki kampányt. Felidézte: a kampányt annak rendelt alá, hogy 25 éves a szövetség. „Egyetlen olyan politikai szervezet vagyunk, amely nem változott, nem változtatta vízióját” – emlékeztetett a főtitkár.

Kovács elmondta, az RMDSZ kizárólag pozitív kampányt folytatott. „Víziót fogalmaztunk meg Románia jövőjéről és ebbe helyzetük bele a magyar közösség helyzetét. Az ügyet helyeztük a márka elé. Hangsúlyokat helyeztünk át. Most sokkal hangsúlyosabban üzentünk a román közösségnek is. Nem a szavazatokért, hanem azért, hogy lássák, a románok felé is van elképzelésünk” – magyarázta a politikus.

Kovács elmondta, az RMDSZ kizárólag pozitív kampányt folytatott. „Víziót fogalmaztunk meg Románia jövőjéről és ebbe helyzetük bele a magyar közösség helyzetét. Az ügyet helyeztük a márka elé. Hangsúlyokat helyeztünk át. Most sokkal hangsúlyosabban üzentünk a román közösségnek is. Nem a szavazatokért, hanem azért, hogy lássák, a románok felé is van elképzelésünk” – magyarázta a politikus.

Tájékoztatása szerint a kampányban beszéltek az autonómia-törekvésekről, kitértek a román-magyar párbeszéd fontosságára, a kölcsönös előítéletek lebontására. 

Frunda ellenzi a kilépést a kormányból

11.15: Az egyéni hozzászólok többsége támogatta azt a javaslatot, hogy az RMDSZ lépjen ki a kormányból. Kivétel Frunda György egykori szenátor volt, aki arról beszélt, hogy nem támogatja a kilépést. "A kormányban sokkal több mindent tudunk tenni. Ha kilépünk, hová megyünk? Úgy látom, higy ellenzékbe nem lépünk, hanem senkiföldjére" – fogalmazott a politikus, aki továbbra is a miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója.

Hegedüs Csilla kulturális minisztert szerint a közösség azt mondja, nem kívánja, hogy az RMDSZ azokkal kormányozzon, akiknek nem szavazott bizalmat. Sógor Csaba felszólalásában megjegyezte: „német év” az idei az EU-ban és Romániában is. Közölte, ha hétfőn ha szót kap az Európai Parlamentben, újból felhozza a Miko-ügyet.

Eckstein-Kovács Péter volt Kolozs megyei szenátor azt mondta: nem ért egyet Frundával, de azzal igen, hogy miért lép ki az RMDSZ a kormányból, ha megszavazza a büdzsét? Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester szerint „kicsit zűrzavar van a szövetségben”, Brassai Zsombor pedig azt hangsúlyozta: az ellenzékbe vonulás jó döntés. „Nem a senki földjére lépünk” – utalt Frunda kijelentésére.

Cseke Attila Bihar megyei szenátor szerint nem azért kell kilépni ebből a kormányból, mert baloldali, hanem azért, mert nem volt elég hatékony ez a kormánykoalíció. Borbély László politikai alelnök azt mondta: az RMDSZ-nek nincs mit szégyenkeznie a kormányzás miatt. "Tárgyalni kell a mindenkori kormánnyal, ellenzékből is" – vélekedett.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester arra üzente Frunda Györgynek, kérje meg a "főnökét", Victor Ponta miniszterelnököt, hasson oda, hogy a beosztottja Kovászna megyében (Marius Popica prefektus), hagyja abba a magyarok zaklatását.

Kolozsváron lesz a kongresszus

14.00: Az egyéni hozzászólások után szavazásra bocsátották a további kormányzati szerepvállalás kérdését. A Szövetségi Képviselők Tanácsa három nem szavazat és hét tartózkodás mellett a kormányból való kilépés mellett döntött. A képviselők ezután állásfoglalást fogadtak el a Mikó-ügyről, és megszavazták azt is, hogy Kovács Péter legyen a kongresszusi biztos. Az SZKT elfogadta azt a javaslatot, hogy az RMDSZ jövő évi tisztújító kongresszusát április 17-18. között Kolozsváron tartsák.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?