Saját szoborra gyűjt Julian Assange

Julian Assange, a Wikileaks alapítója adományokból finanszírozná saját élethű mását. A bronz szoborcsoport világ körüli turnéra is menne.

A két és fél éve Londoni ecuadori nagykövetségen ragadt és nem túl jó egészségi állapotnak örvendő Julian Assange adományokból építtetné fel saját élethű mását.

A köztéri installáción nem egyedül szerepelne: Chelsea Manning, egykori hírszerzési elemző, aki minden idők legnagyobb mennyiségű titkosított anyagát hozta nyilvánosságra a Wikileaksen keresztül, és Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori informatikusa, aki az Egyesült Államok legnagyobb kémbotrányát robbantotta ki, is szerepelne az alkotáson.

Mindhárman székeken állva lennének ábrázolva, és mellettük egy üres szék is el lenne helyezve, hogy a járókelők erre felállva fejezhessék ki szolidaritásukat. Ha sikerül összegyűjteni a kellő mennyiségű pénzt a bronz szoborcsoportra - melyet Assange a "bátorság emlékművének" nevez -, akkor azt Davide Dormino, olasz szobrász készítené el, címe pedig Anything to say? (Van mondanivalód?) lenne.

A Kickstarteren indított kampány keretében eddig mintegy 20 ezer fontot sikerült összegyűjteni, a cél 100 ezer font. Január elsejéig várják az adományokat, melyből a szoborcsoport világ körüli utaztatását is finanszíroznák.

Kapcsolódók

Kimaradt?