Nagyon jó pénzért adták el a WikiLeaks hírhedt szerverét

Harmincháromezer dollárért kelt el egy online árverésen az a szerver, amelyet az átláthatóságért küzdő WikiLeaks szervezet használt 2010-ben az iraki és afganisztáni háborúval kapcsolatos titkos amerikai dokumentumok és diplomáciai üzenetváltások kiszivárogtatására.

A gépet a Bahnhof svéd internetcég kínálta eladásra, amely abban az időben a WikiLeakset befogadta. A Dell szervert az eBayen árverezték el csütörtökön.

Jon Karlung, a Bahnhof vezetője a szervert "korunk relikviájának" nevezte, és a vásárló személyéről csak annyit árult el, hogy nem svéd volt az illető.

Utóbb techweekeurope.co.uk szakportál megtudta, hogy a szervert egy 17 éves fiú vásárolta meg - apja bankkártyájával - a szülei tudta nélkül. Miután megtudta, hogy gyereke ilyen óriási összeget pengetett ki, az édesapa elkeseredetten telefonált a Bahnhofnak, hogy kihátráljon az üzletből. Jon Karlung megértőnek bizonyult, ugyanis a következő ajánlat csak 100 dollárral volt alacsonyabb, így hát a Wikileaks legendás szervere végül 32900 dollárért kelt el.

"Szerintem nagyon magas szimbolikus értéke van ennek a doboznak. Felfogható műtárgyként is, olyan objektumként, amely nyomot hagyott a világtörténelemben" - jelentette ki Karlung.

Az eladásból származó bevétel felét a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű, a média szabadságáért küzdő szervezet kapja, a másik felét pedig a svéd Július 5. Alapítvány, amely az internetes szabad véleménynyilvánításért harcol.

Az amerikai katonát, aki több mint 700 ezer titkos katonai és diplomáciai dokumentumot adott át a WikiLeaksnek, augusztusban 35 évi katonai börtönben eltöltendő szabadságvesztésre ítélték az Egyesült Államokban.

Kimaradt?