Egy háromszéki magyar bíró letartóztatását kéri a DNA

Az erdő-visszaszolgáltatási botrányban ítéletet hozó sepsiszentgyörgyi bíró 30 napos őrizetbe vételét kérte hétfőn a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a legfelsőbb bíróságtól.

Mint arról beszámoltunk, Ördög Lóránd Andrást egy nagy kiterjedésű Bákó megyei erdő jogtalan visszaszolgáltatásáról szóló korrupciós ügyben vizsgálják, amely miatt már őrizetbe vették Viorel Hrebenciuc és Ioan Adam szociáldemokrata párti képviselőt.

A sepsiszentgyörgyi bírót súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel és csúszópénz átvételével gyanúsítják. Ördög Lóránd András őrizetbe vételét azzal indokolja az ügyészség, hogy a sepsiszentgyörgyi bíró 10.000 eurót kapott Ioan Adam ügyvéd-képviselőtől azért, hogy kedvező ítéletet hozzon a Gheorghe Paltin Sturdza által visszaigényelt erdők ügyében.

Az ügyészség állítása szerint a csúszópénzt a sepsiszentgyörgyi bíró az irodájában vette át, és ezt követően az általa is képviselt bírói testület helyt adott a per újratárgyalási kérésnek. Az ügyirat szerint 2012 márciusában Ördög Lóránd András további 50.000 eurót kért Ioan Adam ügyvédtől, hogy Paltin Gheorghe Sturdza erdő-visszaigénylési ügyében, annak kedvező ítéletet hozzon.

Az ügyészség szerint Ioan Adam ügyvéd megígérte a sepsiszentgyörgyi bírónak, hogy kifizetik a kért összeget. Később, amikor az Ördög Lóránd, Gabriel Uţă és Maria Daniela Velican által képviselt bírói testület meghozta döntését, Ioan Adam 10.000 eurót adott át Ördög Lórándnak, közölte az ügyészség. Hozzáteszik: a sepsiszentgyörgyi bíróság döntésével 43.227 hektáros erdőt szolgáltatott vissza jogtalanul, amivel 303,8 millió eurós kárt okoztak az állami erdészetnek.

Ördög Lóránd András házi őrizetbe vételét december 4-én hagyta jóvá a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM), az ügyészség most a bíró 30 napos előzetes letartóztatását kéri. Az ügyben már őrizetbe vették Viorel Hrebencius volt képviselőt és fiát, Ioan Adam képviselőt, illetve szabadlábon vizsgálják Ilie Sârbu szociáldemokrata szenátort és Adam Crăciunescut, a Romsilva igazgatóját.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?