Háromszéki törvényszéki bírókat gyanúsítanak korrupcióval

Korrupcióval gyanúsított háromszéki és brassói törvényszéki bírókat és egy parlamenti képviselőt vizsgál a korrupcióellenes ügyészség. Szerdán reggel egy időben 25 Kovászna, Brassó, Bákó megyei és bukaresti helyszínen tartottak házkutatást az ügyészek és rendőrök.

A korrupcióellenes ügyészség közleménye szerint a gyanúsítottak jogtalanul szolgáltattak vissza 90 000 hektár erdőt és 100 hektár mezőgazdasági területet. A szerdai akció során házkutatást tartottak öt önkormányzatnál és közintézménynél, egy ügyvédi irodánál, több cég szákházában és magánlakásban.

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) jóváhagyását követően házi őrizetbe helyezték az ügyben gyanúsított Ördög Lóránd András és Gabriel Uţă sepsiszentgyörgyi és Roxana Anca Adam brassói bírót. Vizsgálják továbbá a brassói Ioan Adam szociáldemokrata parlamenti képviselőt és ügyvédet, akinek felesége, Roxana Adam a brassói törvényszék bírója.

A jogtalanul visszaszolgáltatott nagy kiterjedésű erdők és mezőgazdasági területek Kománfalva, Gyimespalánka, Brătuleşti és Dofteana települések területén találhatók. A Korrupcióellenes Ügyészség közleménye szerint az ügyet a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közreműködésével göngyölítették fel.   

 

Kimaradt?