Johannis fellélegezhet: nincs veszélyben a beiktatása

Január 14-én, tehát jóval Klaus Johannis államfő beiktatása után kezdődik a megválasztott elnök összeférhetetlenségi ügyének tárgyalása a legfelsőbb bíróságon.

A bíróság kedden közölte, hogy napirendre veszi azt a fellebbezést, amit az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség nyújtott be, miután tavaly a gyulafehérvári táblabíróságon első fokon felmentette a nagyszebeni polgármestert az összeférhetetlenség vádja alól. Az első tárgyalás időpontját január 14-re tűzték ki, Klaus Johannis pedig várhatóan december 21-én teszi lesz esküt.

Mint ismert, korábban jogászok is vitatkoztak azon, hogy beiktatható-e hivatalába a megválasztott államfő, ha időközben a legfelsőbb bíróság az összférhetetlenségi ügye miatt jogerősen több évre eltiltja köztisztségek gyakorlásától. Most azonban már bizonyos, hogy ebben az ügyben csak az elnöki eskü letétele után születik jogerős ítélet.

A jogászok, alkotmánybírák többsége szerint így már nincs jogi akadálya annak, hogy a megválasztott államfő letöltse mandátumát. Ezt nyilatkozta korábban a maszol-ro-nak Varga Attila alkotmányjogász is. „Ebben az esetben a pert felfüggesztik, és folytatják az államfő öt éves mandátum lejárta után” – mondta a volt RMDSZ-es képviselő, arra hivatkozva, hogy mandátuma alatt államfőnek teljes körű mentelmi joga van. Hozzátette, ezt nemrégiben az alkotmánybíróság is megerősítette, amikor egy szociáldemokrata szenátor bűnvádi panaszt emelt Traian Băsescu hivatalban lévő elnök ellen.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?