Az új főkonzul Facebook-profilt indít és románul tanul

Magyarország új kolozsvári főkonzulja, Mile Lajos mutatkozott be szerdán a kincses város újságíróinak. Az 55 éves magyarországi politikus Debrecenben született, Szatmár megye magyarországi oldalán nőtt fel. Feleségével érkezett Kolozsvárra, három fia egyelőre az anyaországban maradt. A Lehet Más a Politika alapító tagja, saját bevallása szerint erős nemzeti elkötelezettségű, és intenzíven, tanár segítségével tanulja a román nyelvet. Minderről a kolozsvári Főkonzulátuson tartott bemutatkozó sajtótájékoztatón számolt be a magyar és a román nyelvű média képviselőinek. Szavait Barabás János vezető konzul meglehetősen akadozva próbálta románra átültetni, így a fordítás a mindkét nyelven beszélő újságírókkal koprodukcióban valósult meg.

Mile Lajos azt ígérte: munkájának vezérelve lesz az a gondolat, hogy az együttélés és az identitás megőrzése nem ellentétes fogalmak. „Felelősségemnek tartom, hogy ez a kettő minél közelebb kerüljön egymáshoz” – jelentette ki az új főkonzul.

Magyarország külpolitikájában nagyobb hangsúlyt kapnak a külgazdasági kapcsolatok, erre utal a minisztérium új neve (Külgazdasági és Külügyminisztérium) is. Ezért rövidesen gazdasági szakdiplomata érkezik a Főkonzulátusra, aki a gazdasági attasé szerepkörét fogja betölteni, valamint az újonnan alakuló üzleti központot vezeti majd az intézményen belül.

Kulturális téren folytatni kívánja az elődei által megkezdett munkát, kiegészítve azzal, hogy Mile javítani akar a kommunikációs csatornákon: szeretné megújítani az általa vezetett kolozsvári külképviselet honlapját, és tervezi egy Facebook-profil beindítását is. A hosszú távú elképzelések között szerepel egy román nyelvű tartalom létrehozása is, egyelőre azonban ő maga még csak a nyelvtanulásnál tart – tette hozzá a diplomata.

A honosítás ritmusát is szeretné egy kicsit felpörgetni, a cél az 1500 kérelem elfogadása havonta. A kolozsvári Főkonzulátushoz tartozó 6 megyében több konzuli napot fog bevezetni a legkisebb településektől a nagyvárosokig. „Semmi nem tudja helyettesíteni a személyes találkozásokat” – indokolta elhatározását Mile Lajos.

Az új főkonzul a sajtón keresztül is gratulált Románia újonnan megválasztott államelnökének, Klaus Johannisnak, arról viszont nem bocsátkozott jóslatokba, hogy a szász etnikumú, német anyanyelvű államfő visszaveti-e vagy előremozdítja a romániai kisebbségek ügyét. „Egy biztos: izgalmas időszak elé néz Románia” – vélekedett a diplomata.

Kapcsolódók

Kimaradt?