Furcsa dolgokat tudtunk meg az új kolozsvári főkonzulról

Nemrég adtuk hírül, hogy Magdó János kolozsvári főkonzult mandátuma felénél visszahívják, és a korábban LMP-s színekben is politizáló Mile Lajos kerül a helyére. Diplomáciai kvalitásairól egyelőre nem sokat tudunk, fogalmazási képességeiről azonban a választás.hu honlap jóvoltából annál többet.

Mile sokszínű személyiség. A róla szóló Wikipédia-szócikkben az olvasható, hogy a nyolcvanas évek vége felé részt vett a Magyar Demokrata Fórum, az SZDSZ és a Fidesz megalapításában is, 2009-ben pedig az Lehet Más a Politika (LMP) születésénél bábáskodott, de már ennek a pártnak sem tagja.

A választás.hu-n szereplő rövid életrajzában erősen indít: „valamikor 1958. december 14-én születem”, írja az idézett szövegben szereplő helyesírási hibával. Később így fogalmaz: „egy éves, jól megérdemelt sorkatonai szolgálat után (…) nősülésből kifolyólag Miskolcra kerültem”, ahol egyébként irodalomtörténész lett.

Az 1998-ban írt bemutatkozót 2010 után frissített, bővített változatában újra megtaláljuk a városatyák.hu honlapján, ahol azonban már nem jól megérdemelt szolgálatról ír, hanem így fogalmaz: „tanulmányaimat nem tudtam azonnal elkezdeni, mert 11 hónapra elhurcoltak (előfelvett) katonának”.

Örvendetes viszont, hogy Facebook-profilja szerint kedveli a klasszikus zenét, Mészöly Miklós olvasója, és a Real Madridnak, az MKB Veszprém kézilabda-csapatnak és a Ferencvárosi Torna Clubnak szurkol.

Mile Lajos 2010-ben egy választási műsorban a nemzetpolitikai kérdésekről is kifejtette a véleményét, az alábbi videóban megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=kfGht0-eqFY

Kapcsolódók

Kimaradt?