Kitakarítják a Facebookról a politikát

Nem lehetetlen, de az eddiginél jóval nehezebb lesz politikai kampányt folytatni a Facebookon, miután a közösségi oldal üzemeltetői hamarosan korlátozzák a harmadik fél által működtetett facebookos appok számára elérhető adatok körét – írja a HVG.

A korlátozásnak köszönhetően a kampányokhoz tartozó alkalmazások nem férhetnek majd hozzá ismerőseink listájához, még akkor sem, ha ezt kifejezetten engedélyeznénk számukra. A Mashable szerint ezzel a Facebook nagyon megnehezíti, hogy a kampányt vezénylő szakemberek kialakítsák a feltételezhetően biztos szavazók csoportjait.

Emlékezetes: Barack Obama megválasztásának és újraválasztásának kampányában is nagyban épített a közösségi webben rejlő lehetőségekre, kifejezetten a Facebookra. A 2012-es kampányban egymillióan telepítették Obama facebookos alkalmazását, amely az ismerősök listájához való hozzáférést is kérte a felhasználóktól. Szakemberek szerint az Obama-stáb az innen nyert adatbázis alapján pontosabban tudta felmérni sok-sok millió választó valószínűsített preferenciáját, és pontosabban tudta célozni a nekik szánt politikai kampányüzeneteket.

A Facebook 2015. április 30-án korlátozza a harmadik fél által működtetett alkalmazások számára elérhető adatok körét, így a közösségi platform utána jóval nehezebben lesz használható adatbázis-építésre, illetve finomhangolása miatt eredményes politikai kampányolásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?