Antal Árpád: meg kell fontolni a kilépést a kormányból

Az RMDSZ-nek fontolóra kell vennie a kormányból való kilépését – közölte hétfőn Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint fel kell oldani azt az ellentmondást, hogy az emberek egyrészt azt várják az RMDSZ-től, hogy legyen kormányon és oldja meg a problémákat, másrészt érezhető a részükről egy nagyon erős PSD-ellenesség. "Az erdélyi magyarság világosan állást foglalt Klaus Johannis mellett, ez pedig jelzésértékű üzenet az RMDSZ számára. A választópolgárok által küldött jelzéseket komolyan kell venni és annak megfelelően kell politizálni" – fogalmazott Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) becsapta az RMDSZ-t azokkal a szórólapokkal, amelyeket a szövetség vezetőinek nevében osztogatott, másrészt a demokráciát megcsúfoló döntést hoztak, amikor megpróbálták ellehetetleníteni a külföldön élő románok szavazását.

Antal Árpád kifejtette: az erdélyiek szavazata nem kimondottan Klaus Johannis mellett, hanem Bukarest és a központosítás ellen nyilvánult meg. A sepsiszentgyörgyi elöljáró azt várja az új államelnöktől, hogy valósítsa meg a decentralizációt és egy elfogadható regionalizmust, és nagyobb empátiával kezelje a romániai magyar ügyeket.

Antal Árpád szerint ugyanakkor fennáll annak veszélye - amit már vasárnap este megtapasztalhattunk -, hogy egyesek megpróbálják a kisebbségi kérdést lesöpörni, arra hivatkozva, hogy Románia bebizonyította, a világ legtoleránsabb országa, hiszen egy nem ortodox, nem román államfőt választott.

Klaus Johannis győzelme véget vetett az „etnikai mítosznak”, és Románia az egyetlen olyan európai országgá vált, amelyet egy nemzeti kisebbséghez tartozó személy vezet, nyilatkozta Mădălin Guruianu. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi elnöke szerint Victor Ponta kampánya valóban az egyesülésről szólt, hiszen a szociáldemokrata jelölt ellen összefogtak a románok és magyarok, idősek és fiatalok, városiak és vidékiek.

A választást követően egyébként Háromszéken nem felhőtlen a viszony a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a RMDSZ között. A két párt Kovászna megyei vezetői egymást vádolják a választási kampányban történtek miatt. A Szociáldemokrata Párt Kovászna megyei elnöke, Horia Grama elégedetlen a kormányzati partner RMDSZ hozzáállásával. „Nem lehetsz egyszerre kormányon és Johannis mellett”, nyilatkozta a politikus, aki szerint az RMDSZ-nek le kellene vonnia a következtetéseket, mert elvesztette hitelességét. Szerinte a szövetség nem volt lojális partnere a Szociáldemokrata Pártnak, és nem támogatta Victor Pontát, ezért szerinte nincs mit keresnie a kormányban, ellenzékbe kellene vonulnia. 

Tamás: nem szabad trükközni és sumákolni

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor hétfőn kifejtette: a Szociáldemokrata Párt mérhetetlen károkat okozott az RMDSZ-nek Székelyföldön, amikor kétszázezer piros-fehér-zöld szórólapot osztott, azt sugallva, hogy Kelemen Hunor és Markó Béla azt üzeni, az RMDSZ nem szavaz Johannisra. „Nem szabad az emberekkel packázni, trükközni és sumákolni” – fogalmazott a politikus, aki szerint a PSD megtévesztette a magyar embereket, de bebizonyosodott, hogy spekulációra építve nem lehet választásokat nyerni.

A háromszéki RMDSZ politikus szerint az emberek a társadalmi, szociális problémáikra várnak megoldást, és a Szociáldemokrata Párt ellen szavaztak, amely nem oldotta meg ezeket a problémákat. Jó lecke volt ez a választás mindenki számára az, hogy oda kell figyelni az emberek gondjaira, ők határozzák meg a politikai napirendet, amire a politikusoknak figyelniük kell.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?